Prognozes

Našķēšanās ar šokolādi izmaksās dārgāk

Olga Krjaževa, www.nra.lv
29.09.2010

"Lētāks nekļūs nekas," runājot par pārtikas cenām, atzīst Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Līdz jaunajam gadam pārtika varētu sadārdzināties par 15–30% un cenas faktiski atgriezīsies 2007. gada līmenī. Taču LTVC vadītāja arī norāda, ka cenu pieaugums uz katru preču vienību būs santīmos, tāpēc viņa brīdina neveidot lielus pārtikas krājumus.

Cenas apmēram pašreizējā līmenī saglabāsies cukuram, kafijai, medum, kā arī augļiem un dārzeņiem. Ceļoties piena iepirkuma cenai, par 10–15% varētu sadārdzināties piena produkti. Vēl gan esot pāragri runāt, taču, kāpjot graudu cenai, dārgāki varētu kļūt gan miltu izstrādājumi, gan arī cūkgaļa un vistas gaļa. "Mēs vēl to nezinām, jo šobrīd nav skaidrs, kāda ir raža Amerikā. Varbūt graudu cena arī nokritīsies. Arī krājumi pasaulē ir lieli, taču sausums Krievijā vienkārši ir radījis neskaidrību un bažas," norāda I. Gulbe.

Latvijā vēl turpinās kartupeļu novākšana, un šogad raža būšot nedaudz mazāka nekā pērn. "Kartupeļu raža kopumā valstī nav slikta. Ir vietas, kur kartupeļi ir izslīkuši, taču tā pie mums ir katru gadu," komentē LTVC vadītāja. Cenas otrajai maizei varētu augt par apmēram 15%.

Arī našķošanās ar šokolādi un tās izstrādājumiem turpmāk izmaksās dārgāk. To skaidro ar prognozēto kakao cenu pieaugumu par apmēram 20% nākamajā gadā. "Kakao pamatā tiek ražots Kotdivuārā un Ganā. Šajās valstīs ir periods, kad kakao koki ir novecojuši. Kokiem pēc 25 gadiem raža samazinās, un ļoti daudzi zemnieki pāriet uz kaučuka ražošanu," komentē I. Gulbe.

Savukārt griķu cenas kāpumam un to pirkšanas drudzim neesot pamata. Ažiotāža ap griķiem pie mums ir pārmetusies no Krievijas, norāda I. Gulbe. "Krievijā bija aizgājusi ziņa, ka sakarā ar sausumu griķu šogad nebūs, un mājsaimniecības sāka tos pastiprināti pirkt. Bija arī aizdomas, ka piegādātāji nedaudz aizkavēja piegādes, lai radītu vēl lielāku nervozitāti, plaukti būtu tukši un būtu iemesls celt cenas," paskaidro LTVC vadītāja. Turklāt Latvija visus gadus sevi ar griķiem esot nodrošinājusi pati – patēriņš ir apmēram 10 000 tonnu un apmēram tik daudz arī saražojam. Citus gadus, kad ražas bijušas skopākas, tad 0,2–1,3 tūkstoši tonnu ievestas arī no Lietuvas, vēl mazāk no Igaunijas. "Cilvēkiem nevajadzētu satraukties un pirkt griķus par diviem latiem kilogramā. Ir jāskatās uz blakus plauktiem – putraimu plaukti ir pilni. Piemēram, kviešu un miežu putraimi maksā 30 santīmu kilogramā, – un tie ar griķiem ir savstarpēji aizvietojami produkti," uzsver I. Gulbe, "kad cilvēkiem būs pilni pieliekamie ar griķiem un tie būs parādījušies veikalu plauktos un kādu laiku pastāvējuši, cena atgriezīsies saprātīgā līmenī," ir pārliecināta LTVC vadītāja.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana