Prognozes

Kartupeļu tirgus problēmas Krievijā

Mārīte Gailīte, AgroPols
26.11.2010

Pēc Krievijas Lauksaimniecības ministrijas oficiāliem datiem, šogad novākto kartupeļu kopraža ir samazinājusies par 44% piedzīvotā karstuma un sausuma dēļ. Pašlaik tiek lēsts, ka vietējo kartupeļu krājumu pietiks tikai līdz gadumijai. Novāktie kartupeļi slikti uzglabājas un siltā rudens laika dēļ ir sākuši priekšlaicīgi asnot. Zemnieki ir spiesti vairakkārt pārlasīt ražu, aplaužot asnus, bet tas prasa papildu darbu un palielina ražas zudumus. Tāpat liela daļa kartupeļu ir inficēta ar puvi un tā strauji izplatās glabātavās. Tādēļ ražotāji steidz realizēt kartupeļus, cik vien iespējams ātri. Pašlaik ražotāju cenas Krievijā ir jau 2 reizes augstākas nekā pērn (25-30 RUB/kg jeb 0,42-0,50 LVL/kg), bet tiek prognozēts, ka sezonas otrajā pusē kartupeļu cena sasniegs 50-60 RUB/kg (0,84-1,00 LVL/kg).

Kaut gan daži eksperti apgalvo, ka būs nepieciešams importēt ap 5 milj. t kartupeļu, šobrīd tiek plānota 4 milj. t iepirkšana no ārzemēm. Tomēr citi eksperti uzskata, ka 2010./2011.gada sezonā faktiskie importa apjomi nepārsniegs 1,5 milj. t.

Jau pašlaik Krievija ieved kartupeļus no kaimiņvalstīm (Baltkrievijas, Kazahstānas un Ukrainas) un lielākām ES kartupeļu audzētājvalstīm – Beļģijas, Francijas un Nīderlandes, bet sekmīgo importu traucē nopietnas fitosanitārās problēmas. Jau oktobrī un atkārtoti novembra vidū Krievijas fitosanitārais dienests ir konstatējis karantīnas kaitēkli – zeltaino nematodi Globodera rozotochinensis – kartupeļu kravās, kas nākušas no Beļģijas. Tās bija jauktas un sastāvēja no Francijas, Beļģijas un Nīderlandes kartupeļu partijām. Arī kartupeļu trūkuma apstākļos Rosseļhoznadzor nevēlas ielaist valstī bīstamo kaitēkli, tādēļ šobrīd kartupeļu imports no šīm valstīm ir atkal (otro reizi šoruden) apturēts. Pašlaik notiek Rosseļhoznadzor pārstāvju pārrunas ar minēto valstu atbildīgajiem dienestiem.

Pēc Krievijas muitas statistikas datiem, 2009. gadā lielākais kartupeļu piegādātājs bija Nīderlande (119 tūkst. t par summu 41,395 milj. USD), Francija piegādātāju sarakstā ieņem 10. vietu (4,2 milj. t par summu 1,65 milj. USD), bet (Beļģija – 11. vietu (4 tūkst. t par summu 1,311 milj. USD). Parasti kartupeļu importa apjomi Krievijā sasniedz 300-500 tūkst. t gadā. Kartupeļus piegādā kā ES valstis, tā arī Ķīna, Ēģipte un Azerbaidžāna.

Pagaidām Krievija iepērk kartupeļus no Īrijas, pirmās 2500 t ir nosūtītas šonedēļ. Pavisam no Īrijas uz Pēterburgu ir plānots nosūtīt 10 tūkst. t kartupeļu (šķirnes ‘Kerrs Pinks’, ‘Roosters’ un ‘Cultra’). Īrijā šogad kartupeļu raža ir par 30% augstāka nekā pērn, vidēji 40 t/ha.

Avots: www.agf.nl, www.freshplaza.com, www.lol.org.ua, www.fruitnews.ru

AgroPols

x

Paroles atgadināšana