Prognozes

Pētījums: Līdz 2020. gadam ES zemnieku ienākumiem jāpalielinās par 20%

Mārīte Gailīte, AgroPols
26.01.2011

Šādu secinājumu izdarījuši Eiropas Komisijas pasūtītā pētījuma par zemnieku ienākumu attīstību autori. Pēc krasa krituma 2009. gadā zemnieku ienākumi atkal ir sākuši palielināties un tiek prognozēts, ka šī tendence saglabāsies visu desmitgadi. Tiesa, ienākumu kāpumu ierobežos ražošanas izmaksu palielināšanās. Vidēji zemnieku ienākumiem 2020. gadā jāpalielinās par 20%, salīdzinājumā ar 2005.-2009. gadu.

Vienlaikus tiek prognozēta ienākumu starpības starp veco un jauno dalībvalstu zemniekiem samazināšanās. Tiek prognozēts, ka vecajās valstīs ienākumi kritīsies par 10%, turpretī Austrumeiropā – palielināsies par 45%. Protams, tie ir vidējie rādītāji. Starp atsevišķām saimniecībām ienākumu starpība būs ievērojami lielāka.

Komisijas eksperti prognozē, ka graudu cenas starptautiskajā tirgū turpinās saglabāties augstā līmenī, tostarp ierobežoto krājumu dēļ.

Gaļas sektors strauji atkopsies pēc krīzes. Bet ilgtermiņā tā pieauguma temps būs lēns.

Pieprasījuma pēc putnu un cūku gaļas palielināšanās veicinās šo nozaru strauju attīstību.

Tāpat pētījumā vēstīts, ka piena ražošana palielināsies ierobežotā apjomā. Vairāk optimistiska ir prognoze piena pārstrādes attīstībai. Protams, tā ir tikai prognoze un tās īstenošana ir atkarīga no cenu svārstībām tirgū. Cenas šodien un rīt paliks tikpat neprognozējamas, kā vakar, ir nobažījušies pētnieki. Lielāko risku rada straujāka ražošanas attīstība nekā pieprasījuma kāpums.

Ražība palielināsies lēnām, tāpat nozīmīgas ir slikti prognozējamas klimata pārmaiņas. Papildu nedrošības faktoru rada enerģijas un minerālmēslu cenas attīstība un vēl joprojām nepārvarētā ekonomiskā krīze. Eiro kursa palielināšanas traucēs Eiropas produktu eksportu uz lielākiem pasaules tirgiem.

Avots: www.agf.nl

http://ec.europa.eu/agriculture/publi/caprep/prospects2010/index_en.htm  

AgroPols

x

Paroles atgadināšana