Prognozes

"Nordic Sugar" viceprezidents: cukura cenas grūti prognozēt

Ilze Vabole, AgroPols
01.04.2011

Lai gan šonedēļ cukura cena biržās samazinājusies, tomēr tā ir rekordaugsta un grūti prognozēt, kas notiks turpmāk, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijā lielākās cukura izplatītājas - dāņu kompānijas AS "Nordic Sugar" viceprezidents Ēriks Bertelsens.

Viņš norādīja, ka šā gada sākumā biržās bija augstākā cukura cena pēdējo 30 gadu laikā - februārī tā sasniedza 832 dolārus jeb 416 latus par tonnu. Marta pēdējā nedēļā cena Londonas biržā gan samazinājusies līdz 700 ASV dolāriem jeb 350 latiem par tonnu, kas ļaujot cerēt uz cenu samazinājumu arī tirdzniecībā, tomēr tas ir par 174 dolāriem jeb 87 latiem vairāk nekā 2010. gada janvārī, līdz ar to situācija joprojām nav prognozējama.

Ēriks Bertelsens stāsta: "2006. gadā Eiropas Savienībā (ES) tika sākta cukura tirgus reforma ar mērķi padarīt Eiropu par cukura importētāju. Radušos cukura deficītu bija paredzēts nosegt ar cukura importu no trešās pasaules valstīm. Pamazām tika slēgtas 80 fabrikas, un strauji samazinājās ražošana, nonākot līdz 13 miljoniem tonnu gadā. Tikmēr kopējais cukura patēriņš Eiropā ir vidēji 16 miljoni tonnu ar tendenci pieaugt. Tātad vēl jāimportē vismaz trīs miljoni tonnu laikā, kad cenas biržā ārkārtīgi strauji aug. Patlaban cukura deficīts ir visos tirgos - cilvēki no Ungārijas brauc pirkt cukuru uz Austriju, no Polijas - uz Vāciju utt."

Tomēr uzņēmējs neuzskata, ka Eiropas cukura reforma ir izgāzusies: "Es tā negribētu apgalvot. Neparedzētais cenu pieaugums bija ļoti negaidīts gan politiķiem, gan ražotājiem. Reformas mērķis bija panākt, lai Eiropa importētu cukuru no citām nabadzīgajām trešās pasaules valstīm, piemēram, Āfrikas. Tikmēr ir arī citas valstis, kas ražo cukuru nevis pasaules tirgum, bet savām vajadzībām. Līdz ar to cenu līmenis auga. Patlaban ir sarežģījusies cukura iegāde, jo citās valstīs cenas ir augstākas nekā ES."

Ar turpmākajām cukura tirgus cenu prognozēm Ē. Bertelsens ir piesardzīgs: "Cerības uz samazināšanos ir, jo, kā jau norādīju, biržā cena nedaudz kritusies. Ļoti nozīmīgs cenas veidošanas faktors ir ražošanas apjomi Brazīlijā, Indijā un Austrālijā. Ziņas liecina, ka šogad ražas varētu būt ierastajā līmenī - apmēram 40 miljoni tonnu. Otrs cenu veidojošais faktors ir fiziskais aspekts jeb loģistika. Degvielas izmaksas ir augušas. Brazīlija no cukurniedrēm ražo arī metanolu, balansējot šos abus biznesus. Bet, ja Brazīlija augošo degvielas cenu dēļ izvēlas par labu metanola ražošanai, cukura tirgus cietīs."

Visu interviju ar AS "Nordic Sugar" viceprezidentu Ēriku Bertelsenu lasiet biznesa portālā „Nozare” sadaļā „Viedokļi, intervijas”.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana