Prognozes

Eksperte: Pasaulē kviešiem prognozē rekordlielu ražu; cenas tomēr būs augstas

Ingrīda Mičāne, Leta
23.05.2011

Globālās tirgus prognozes 2011.-2012. tirdzniecības gadam par graudiem kopumā ir optimistiskas, jo Starptautiskā graudu padome ir prognozējusi rekordlielu pasaules graudu ražu - 1808 miljonus tonnu, no tām 672 miljoni tonnu būs kvieši, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktore Rigonda Lerhe.

"Patlaban gan Starptautiskā graudu padome, gan ASV Lauksaimniecības departaments kviešiem ražu prognozē augstāku nekā iepriekšējā gadā. Tomēr tiek sagaidīts, ka palielināsies arī pieprasījums. Abas institūcijas kviešu ražu un patēriņu 2011.-2012. tirdzniecības gadam prognozē vienādā apjomā, kas nozīmētu krājumu saglabāšanos pašreizējā līmenī. Tas nozīmē, ka, nepalielinoties globālajiem krājumiem, ir mazas izredzes sagaidīt būtisku kviešu cenu samazināšanos," sacīja eksperte.

Viņa norādīja, ka kviešu tirgū Eiropas Savienībā ir viens no lielākajiem ražotājiem, piegādājot gandrīz 20% pasaules kviešu ražas. Sākotnējās prognozes par kviešu platībām Eiropas Savienība liecinot, ka situācija ir stabila un labas ražības gadījumā 2011. gada rudenī varētu sagaidīt par 5% lielāku ES kviešu ražu nekā 2010. gada rudenī.

Tikmēr darījumi biržās vēl aizvien liecina par augstām graudu cenām arī gaidāmajai ražai, jo graudu cenas ietekmē ne tikai klimatiskie apstākļi un raža, bet arī vairāki citi faktori, piemēram, valdību lēmumi par eksporta aizliegumu.

"Darījumu cena par gaidāmo kviešu ražu ir augstāka līgumiem ar piegādi 2012. gadā nekā līgumiem ar piegādi 2011. gadā. Turpretī kukurūzas tirgū tiek liktas cerības uz labajām ražas prognozēm ASV un attiecīgi nākotnes darījumu līgumu cenām nav izteikta pieauguma tendence. Patlaban Čikāgas biržā kviešu cena ir 136 lati par tonnu ar prognozi 144 lati par tonnu septembrī un 155 lati - decembrī. Prognozēts, ka 2012. martā kvieši biržās maksās 162 latus par tonnu, bet maijā - 164 latus par tonnu. Savukārt kukurūzas cena patlaban ir 138 lati par tonnu ar prognozi 133 lati septembrī un 125 lati - decembrī," norādīja Lerhe.

Savukārt Latvijā, kā jau ziņots, graudaugu sējas darbi ir noslēgušies visā teritorijā, tomēr pirmās oficiālās Latvijas prognozes par ražu būšot pieejamas maija beigās.

Leta

x

Paroles atgadināšana