Prognozes

Lielākie kartupeļi audzētāji ES prognozē rekordaugstu kartupeļu ražu

Mārīte Gailīte, AgroPols
16.09.2011

NEPG Ziemeļrietumeiropas kartupeļu audzētāju organizācija prognozē šogad 5 lielākajās kartupeļu audzētājvalstīs pārtikas kartupeļu kopražu 25,5 milj. t līmenī. Tas ir par 1,6 milj. t vairāk nekā iepriekšējā sezonā. Kopražas pieaugumu skaidro gan ar vidējās ražības palielināšanos (šogad tā sasniedza pēdējo 6 gadu rekordu - 47,3 t/ha), gan arī ar platību pieaugumu par 1,3%. Ekstrēmi mitrā laika dēļ (Rietumeiropā šogad ir neparasti mitra vasara) 80% kartupeļu vēl ir zemē un gaida ražas novākšanu. Ražas prognozes pamatā ir provizorisko rakumu dati no vairākiem NEPG dalībniekiem un Lielbritānijas kartupeļu audzētāju organizācijas Potato Council biedriem. Vidējais bumbuļu skaits cerā pavasara sausuma dēļ šogad ir ievērojami zemāks, savukārt paši tupeņi ir lielāki nekā parasti un vietām pat ļoti lieli. Sausnas saturs kartupeļos ir augsts, tādēļ pārstrādes uzņēmumi var rēķināties ar labu izejmateriālu. Tomēr samērā daudz ir arī atbirumu, jo ražā ir liels zaļo, deformēto un puves inficēto kartupeļu.

Tiek prognozēts, ka eksports uz Austrumeiropas valstīm šogad būs mazāks kā parasti (un it sevišķi salīdzinājumā ar pērno sezonu), jo arī tur ir izaudzēta augsta raža. No otras puses, pieredze rāda, ka ziemas vidū pieprasījums no Austrumeiropas valstīm mēdz palielināties, jo daudzviet vēl joprojām trūkst modernu glabātavu un kartupeļu uzglabāšanas apstākļi atpaliek no optimāliem. Zemo kartupeļu cenu dēļ Rietumeiropas kartupeļu audzētāji sāk domāt par kartupeļu eksporta palielināšanu uz Ziemeļāfrikas valstīm.

Pašlaik pārstrādes un pārtikas kartupeļu ražotāju cenas Beļģijā un Vācijā ir ļoti zemas, bet pieprasījums pēc pārtikas kartupeļiem ir gana labs, tādēļ audzētāji cer uz turpmāku cenu palielināšanos. Šo cerību pamatā ir pārstrādes rūpniecības attīstība un augošs pieprasījums pēc pārstrādes kartupeļiem, ka arī iespējamais pieprasījuma palielinājums pēc dažiem mēnešiem no Austrumeiropas valstīm.

Pagaidām nav īsti skaidrs, kā risināsies kartupeļu ražas novākšana NEPG valstīs, jo darbus traucē pārliekais augsnes mitrums. Nīderlandē līdztekus kartupeļiem vēl ir jāvāc sīpoli un graudi. Lietus noskalo augsni no bumbuļiem un tie kļūst zaļi, tāpat mitrums izraisa bumbuļu smakšanu un puves attīstību.

Ziņas par augstu kartupeļu ražu nāk arī no ES austrumu kaimiņvalstīm. Tā Ukrainā pēc tirgus analītiskā biroja Fruit Inform datiem šogad tiek prognozēta kartupeļu kopraža 20 milj. t, no tās ap 1 milj. t varētu eksportēt galvenokārt uz Krieviju, bet iespējams, arī uz Poliju. Pašlaik kartupeļu vairumcenas Ukrainā variē 0,07-0,09 Ls/kg, savukārt Polijā 0,04-0,05 Ls/kg.

Par augstāku ražu un plāniem paplašināt eksportu uz Krieviju raksta arī Baltkrievijas oficiālās iestādes. Baltkrievijā kartupeļu platības šogad ir palielinājušās par 20% un raža esot laba.

Platības ir palielinājušās arī Krievijā, bet ražas vākšana pašlaik rit pilnā sparā un kopražas aplēses vēl netiek ziņotas. Vidējā ražība atkarībā no reģiona ir 17-23 t/ha līmenī, ražotāju cenas pašlaik zemas (0,09-0,11 Ls/kg).

Avots: http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=74524 , www.lol.org.ua

AgroPols

x

Paroles atgadināšana