Prognozes

ES pārtikas kviešu eksports šosezon varētu sasniegt 22,2 miljonus tonnu

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
21.10.2013

Eiropas Savienība (ES) šogad varētu eksportēt 22,2 miljonus tonnu pārtikas kviešu, kas ir par 1,4% jeb 300 000 tonnu vairāk, nekā lēsts iepriekš, un par 2,7 miljoniem tonnu pārsniedz iepriekšējās sezonas rezultātus, liecina Francijas kompānijas "Strategie Grains" ekspertu jaunākās prognozes.

Prognozes palielināšanas iemesls ir eksporta tempu pieaugums šīs sezonas sākumā.

Tikmēr ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) un Starptautiskā Graudu padome (IGC) prognozē mīksto kviešu eksportu ES valstīm 23 miljonu tonnu apjomā, taču šajā daudzumā ir iekļauti arī cietie kvieši, kuru eksports parasti pārsniedz vienu miljonu tonnu.

Saskaņā ar portāla "Graudi.lv" informāciju lielākā kviešu eksportētāja Eiropā joprojām būs Francija, kas, pēc kompānijas "France Agrimer" prognozēm, šosezon palielinās mīksto kviešu eksportu par 5,7%.

Tikmēr Latvijā šajā sezonā ražas apjoms sasniedz 1,79 miljonus tonnu. Šogad graudaugi tika iesēti apmēram 574 000 hektāru platībā, kas ir tuvu 2012.gada līmenim, saglabājot līdzšinējo tendenci, ka kopējais graudu platību apjoms ir stabils ar tendenci nedaudz pieaugt.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana