Prognozes

Sausuma dēļ samazināta kviešu ražas prognoze Eiropas Savienībai

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
25.06.2015

Eiropas aģentūra "Strategie Grains" par vienu miljonu tonnu jeb līdz 141,6 miljoniem tonnu samazinājusi šīs sezonas pārtikas kviešu ražas prognozi Eiropas Savienībai, jo sausuma dēļ kviešu ražība Vācijā, Francijā, Spānijā, Polijā, Itālijā un Ungārijā būs zemāka, nekā gaidīts vēl pirms mēneša.

Saskaņā ar portāla "graudi.lv" informāciju, arī kviešu eksports arī būs mazāks nekā gaidīts iepriekš - tas sasniegs 27,5 miljonus, nevis 28,6 miljonus tonnu. Eksporta prognozes samazināšana saistīta ne tikai ar gaidāmo ražas apjoma sarukšanu, bet arī ar konkurences pieaugumu no Krievijas un Ukrainas puses.

"Eiropas kvieši nav konkurētspējīgi salīdzinājumā ar Melnās jūras reģiona analogas kvalitātes kviešiem. Samazinoties pieprasījumam pēc importa kviešiem atsevišķās Tuvo Austrumu valstīs, pirmkārt, cietīs Eiropas kviešu eksports," atzina "Strategie Grains" eksperti.

Kā ziņots, iepriekš Eiropas Komisija (EK) ziņoja, ka graudaugu, pākšaugu un eļļas kultūru bruto kopraža ES šogad varot sasniegt 346,2 miljonus tonnu. Tas gan ir par 5,7% mazāk, nekā tika novākts pagājušajā gadā, tomēr par 13,9% pārsniedz pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju.

Pārtikas kviešu sējumi 2015.gadā samazināsies par 3,5% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Vienlaikus miežu sējumu platības pieaugs par 1,5%, kviešu - par 3,5% un eļļas kultūru - par 1%.

Tikmēr Latvijā līdz šim ziemas kviešu, kā arī rapša ražas potenciāls tiek vērtēts kā labs, īpaši Zemgales un Kurzemes laukos, līdz ar to pastāv iespējas rudenī novākt rekordražas. Lauki ar vislielāko potenciālu pagaidām ir Zemgalē un Kurzemē, kur ražas dažos laukos varētu būt virs piecām sešām tonnām no hektāra.

Kā ziņots, pērn Latvijā graudu kopražā tika sasniegts visu laiku rekords - 2,2 miljoni tonnu, tādējādi pārsniedzot 2012.gada rekordu - 2,1 miljonu tonnu. Graudu kopražas nozīmīgo pieaugumu galvenokārt ietekmēja ar graudaugiem apsēto platību pieaugums.

Savukārt graudu iepirkums bija lielākais pēdējo četru gadu laikā - 1 947 300 tonnu, tikmēr vidējā iepirkuma cena turpināja pazemināties, un 2014.gadā tā bija 148,06 eiro par tonnu, kas ir zemākā cena pēdējo četru gadu laikā.


Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana