Prognozes

Sagaidāma laba dārzeņu raža

Iveta Tomsone, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)
03.08.2015

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) dārzkopības eksperti secina, ka par spīti vēsajai vasarai lielākajai daļai dārzeņu šogad sagaidāmas labas ražas, kaut arī līdz šim to attīstība ir nedaudz aizkavējusies. Augustā sagaidāmais siltums ražas ienākšanos var paātrināt, taču problēmas var radīt ūdens trūkums un atsevišķi kaitēkļi.

Šī vasara izceļas ar to, ka vasarīgi silts laiks ir bijis vien dažas dienas. Ko tas līdz šim brīdim nozīmē dārzeņiem?

Māris Narvils, LLKC vecākais speciālists dārzkopībā: "Situācija ar dārzeņiem ir daudzveidīga un dažāda. Vislabāk jūtas visi mūsu klimatiskās zonas dārzeņi. Ja ir atbilstoši nodrošināti ar barības vielām, mērenā siltuma apstākļos lieliski attīstās baltie un sarkanie galviņkāposti, ziedkāposti un brokoļi, rožkāposti."

Eksperts norāda, ka vieglākās augsnēs dārzeņi, kas ir lieli ūdens patērētāji, varēja ciest arī no ūdens trūkuma. Aprīļa beigās sētie burkāni aug labi, vēlāk sētie nedaudz cieta no mitruma trūkuma. Sīpoli, kas stādīti ar sīksīpoliņiem, ja sekmīgi pārcieta pavasara vēsumu un neizziedēja, arī dod gana labu ražu. Tas pats attiecas arī uz ziemas ķiplokiem. Salātiem, kas lauka platībās sēti aprīlī, problēmas sagādāja mitruma trūkums, jūnijā sētiem salātiem mitruma apstākļi ir normalizējušies. Labvēlīgi apstākļi arī rudens ražai paredzēto kāļu, rutku, rāceņu un balto redīsu - daikonu - audzēšanai. Šovasar dilles tik strauji neizzied un ilgāk izmantojamas svaigam patēriņam. Labi attīstās un aug arī dažāda veida garšaugi. Bazilikus regulāri apgriež, lai nesāk ziedēt.

Pagaidām nelabvēlīgi apstākļi ir visām siltumu mīlošām kultūrām - visa veida ķirbjaugiem, sākot no kabačiem, cukīni, patisoniem līdz pat lauka gurķiem, kam šī vasara līdz šim bijusi nelabvēlīga. Tāpēc šos kultūraugus īpaši svarīgi nodrošināt ar īslaicīgiem segumiem (agrotīkls, plēves tuneļi) vai aizsargstādījumiem (saulespuķes, kukurūza, graudaugi u.c.). Ja augusts nebūs siltāks, tad ķirbjaugi būs labā cenā. Siltumnīcās mērenais siltums nodrošina labākus augšanas apstākļus un sola labas ražas. Lauka tomātus agrāk kā parasti var apdraudēt lakstu puve.

Mēreni siltā vasara ir sekmējusi nezāļu attīstību, tādēļ tās pastiprināti var nomākt dārzeņu kultūras, kā papildus problēmu radot iespēju dažādu puvju un miltrasas attīstībai. Novāktās platības uzreiz vajag uzrakt un iesēt zaļmēslojumu.

Kaitēkļu postījumi šogad ir mazāk izteikti, bet augustā, uznākot siltuma periodam, vēl var būt novērojami kāpostu un rāceņu balteņa radītie bojājumi. Baltajiem redīsiem postoša var kļūt kāpostu muša.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)

x

Paroles atgadināšana