Apskati, analīzes, vērtējumi

ES - joprojām lielākā lauksaimniecības tirgus dalībniece pasaulē

Agnese Krieviņa, AgroPols
24.07.2009

Lauksaimniecības un lauku attīstības ģenerāldirektorāts ziņo, ka Eiropas Savienība (ES) joprojām ir lielākā lauksaimniecības un pārtikas produktu importētāja un eksportētāja pasaulē. Importa ziņā ES ievērojami apsteidz tuvākos sekotājus, savukārt kā lielākā eksportētājvalsts tā tikai nedaudz pārspēj ASV.

Jāpiebilst, ka pēdējos gados gan ES, gan ASV eksporta daļa ir samazinājusies, jo citās valstīs, īpaši Brazīlijā, pieaugums bijis straujāks. Nelielu brīdi ES nokļūstot neto eksportētājvalsts statusā (2006. gadā), 2008. gads jau liecina par pieaugošu tirdzniecības deficītu, gandrīz sasniedzot EUR 5 mljrd. (salīdzinot ar EUR 2,5 mljrd. 2007. gadā). Deficīta pieaugumu lielā mērā ietekmēja ASV preču importa straujš kāpums, kas galvenokārt skaidrojams ar lauksaimniecības produkcijas cenu kāpumu.

Dati par 2009. gada pirmo ceturksni liecina, ka starptautiskās tirdzniecības temps samazinās. Tāpat ģenerāldirektorāts publicējis jaunāko novērtējumu par vidēja termiņa lauksaimniecības prognozēm pasaulē, kas apstiprina visai optimistiskas izredzes vidējā termiņā, uzsverot, ka lauksaimniecības sektors, pārtikas pieprasījuma salīdzinošā neelastīguma dēļ (vismaz attīstītajās valstīs), iespējams, tiks labāk galā ar krīzes sekām. Pat vidējā termiņā (līdz 2011. gadam) tiek prognozēts, ka cenas būs virs 1996.-2006. gada vidējā līmeņa. Šajā laika posmā, līdz ar ekonomikas atveseļošanos, paredzams cenu kāpums, ko veicinās arī augstākas naftas cenas. Lai gan cenas tiek prognozētas stabilākas, tomēr tirgi būs nepastāvīgāki kā iepriekš.

Avots: “Agra Facts”, Nr. 57-09, 17.07.2009; http://ec.europa.eu/agriculture/publi/map/02_09_sum.pdf; http://ec.europa.eu/agriculture/publi/map/brief9.pdf.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

AgroPols

x

Paroles atgadināšana