Apskati, analīzes, vērtējumi

Piena iepirkuma cena lielā pieprasījuma dēļ joprojām ir stabila

Ingrīda Mičāne , Leta-Nozare
18.05.2010

Lai gan tradicionāli pavasarī piena iepirkuma cena nedaudz samazinās, taču lielā piena pieprasījuma dēļ šogad cena ir stabila un tā varētu kristies tikai nedaudz, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Līdz ar to īpašas cenu izmaiņas nav plānotas arī veikalos.

LPCS apzinātie dati liecina, ka piena iepirkuma cena aprīlī saglabājusies tāda pati kā martā, proti, 172,46 lati par tonnu. Piena iepirkuma cena patlaban ir stabila, un tā ir atgriezusies 2007. gada līmenī, kāds bija pirms lielajām piena cenu svārstībām. Salīdzinot ar 2009. gada aprīli, vidējā piena iepirkuma cena šogad ir par 44% augstāka.

Piena iepirkuma apjoms aprīlī ir par 5% lielāks nekā martā, kas skaidrojams galvenokārt ar pavasarim raksturīgo pakāpenisku piena apjoma pieaugumu, turklāt pārstrādes uzņēmumi iepērk visu saražoto pienu. Salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, iepirktais piena daudzums ir pieaudzis par 17%.

Kā uzskata Šolks, ziņa par stabilu piena iepirkuma cenu ir laba vēsts zemniekiem. Pēc 2008. gada straujā cenu kāpuma un 2009. gada tikpat straujā krituma tā ir atgriezusies 2007. gada līmenī. Tomēr piena produktu cenas patlaban nav cēlušās proporcionāli svaigpiena cenai, kas radot zaudējumus pārstrādei. "Tradicionāli vasarā izslaukumi palielinās un līdz ar to piena iepirkuma cena krīt. Ja šogad tā nenotiks, tad, neraugoties uz iedzīvotāju zemo pirktspēju, pārstrādes uzņēmumiem nāksies celt piena produktu cenas pirms nodošanas veikaliem. Tā kā gāzes, elektrības un citu resursu dēļ pārstrādes izmaksa pieaug, uzņēmumi nevar ilgtermiņā strādāt ar zaudējumiem" akcentē Šolks.

Viņš norāda, ka sakarā ar lielo piena pieprasījumu ir saasinājusies piena kvalitātes problēma. "Tā kā ir radusies situācija, ka par labu cenu var pārdot arī zemākas kvalitātes pienu, daudzām saimniecībām zudusi motivācija strādāt pie piena kvalitātes. Tas ir nopietns drauds nozares attīstībai kopumā, tādēļ LPCS plāno virkni aktivitāšu situācijas aktualizēšanai un problēmas risināšanai," rezumē Šolks.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana