Citi raksta

Šogad ievērojami pieauguši Latvijā audzēto dārzeņu pārdošanas apjomi lielveikalos

Latvijas Radio
16.09.2009

Šogad Latvijā audzēto dārzeņu patēriņš lielveikalu ķēdēs "Rimi" un "Maxima" ievērojami pieaudzis.

Visvairāk palielinājies kartupeļu pārdošanas apjoms. No gada sākuma līdz septembri "Maxima" pārdevusi 2,2 reizes vairāk Latvijas kartupeļu nekā pērn šajā laika posmā. Kāpostu patēriņš pieaudzis par 63 procentiem, arī burkānu un puķkāpostu pārdošanas apjomi pieauguši par nepilniem 20 procentiem ne tikai "Maxima", bet arī "Rimi" veikalos. "Latvijas dārzeņi pārdošanas apjomu pieaugums vērtējams īpaši pozitīvi, jo kopumā mazumtirdzniecībai ir grūti laiki un daudzu preču patēriņš sarūk," skaidroja "Maxima" pārstāvis Ivars Andiņš.

Lielveikali skaidro, ka uzlabo darbību ar Latvijas zemniekiem. "Maxima" sākusi īrēt pārtikas produktu noliktavu un tādēļ zemniekiem vairs nevajag izvadāt dārzeņus pa veikaliem visā Latvijā, bet pietiek tos atvest līdz noliktavu. Savukārt "Rimi" šogad sācis pārdot Latvijā audzētas lielogu krūmellenes.

Zemnieku saimniecības "Galiņi" līdzīpašniece Edīte Strazdiņa stāsta, ka dārzkopībā par krīzi runāt nevarot. Saimniecības apgrozījums šogad ir pieaudzis. Ar importa produkciju no Polijas un Lietuvas konkurēt nav viegli, bet ir iespējams. Strazdiņa ir pārliecināta, ka zemnieku saimniecības var izdzīvot tikai apvienojoties kooperatīvos, jo tad darbību var plānot daudz vieglāk un arī konkurēt ir vieglāk, tāpat saimniecībām apvienojoties, vieglāk pārdzīvot sliktas ražas.

Krievijas lielveikalu tīkli izrādot nopietnu interesi par Latvijas dārzeņiem, taču pagaidām kontaktus dibināt grūti, jo Latvijas zemnieki nespēj nodrošināt lielos apjomus, ko pieprasa Krievijas lielveikali. "Daži piedāvājumi ir tik apjomīgi, ka pat ar visiem Latvijā izaudzētajiem dārzeņiem pietiktu tikai diviem mēnešiem," skaidroja Strazdiņa.

Latvijas Radio

x

Paroles atgadināšana