Citi raksta

Pasaules trakumsērgas dienai veltīti pasākumi

AgroPols
25.09.2009

Pirmdien, 28. septembrī, sāksies Pasaules trakumsērgas dienai veltīti pasākumi - iedzīvotāju informēšana par vakcinācijas nozīmi trakumsērgas izskaušanā, dzīvnieku vakcinēšana pret trakumsērgu un skolēnu izglītošana par trakumsērgas bīstamību.

Kā aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere, no 28. septembra līdz 2. oktobrim ikviens Latvijas iedzīvotājs, kura dzīvnieks nav vakcinēts pret trakumsērgu, varēs doties uz noteiktām veterinārajām klīnikām visā Latvijā un vakcinēt dzīvnieku ar bezmaksas vakcīnu. Dzīvnieka īpašniekam būs jāapmaksā vienīgi veterinārārsta darbs.

Tā kā viena no riska grupām, kas varētu nonākt saskarsmē ar slimiem dzīvniekiem, ir bērni, PVD sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Valsts izglītības satura centru sagatavojis informatīvu materiālu 3.-6. klases skolēniem "Kas ir trakumsērga", kurā stāstīts, kā atpazīt slimu dzīvnieku un kā rīkoties, ja bērns saskāries ar slimu dzīvnieku.

Veterināro klīniku saraksts, kurās dzīvniekus būs iespējams vakcinēt ar bezmaksas vakcīnu, un informatīvais materiāls ir pieejams PVD interneta mājaslapā. Klīniku saraksts būs pieejams arī 28. septembrī PVD informācijas teltī Vērmanes dārzā.

Trakumsērga ir bīstama, neārstējama, dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība, kas izplatīta visā Latvijas teritorijā. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi.

Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

PVD kopš 2005. gada veic visaptverošu savvaļas dzīvnieku orālo vakcināciju pret trakumsērgu. Tās rezultātā, salīdzinot ar 2005. gadu, trakumsērgas gadījumu skaits ir samazinājies vairāk nekā četras reizes. Ja 2005. gadā konstatēts 421 dzīvnieka saslimšanas gadījums ar trakumsērgu, tad 2008. gadā konstatēti 110 gadījumi, bet 2009. gada 1. pusgadā - 36 dzīvnieku saslimšanas gadījumi ar trakumsērgu.

Cīņā pret trakumsērgu liela nozīme ir mājas/istabas dzīvnieku - suņu un kaķu - vakcinācijai pret trakumsērgu, tādēļ, lai atgādinātu dzīvnieku īpašniekiem par nepieciešamību vakcinēt savus mīluļus pret šo bīstamo slimību, pirmdien, 28. septembrī, Rīgā, Vērmanes dārzā, no plkst. 12 līdz plkst. 16 darbosies PVD informācijas telts, kurā ikviens interesents varēs uzzināt visu par trakumsērgu un tās bīstamību.

Pasaules trakumsērgas dienai veltītie pasākumi notiks visu nedēļu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana