Citi raksta

Pārtikas produktiem joprojām problēmas ar marķējumu

Ilze Meistere, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
30.09.2009

Veicot pārbaudes pārtikas tirdzniecības uzņēmumos visā Latvijā divu nedēļu laikā (no 11. - 25. septembrim) Pārtikas un veterinārais dienests dažādu marķējuma neatbilstību dēļ apturējis 22 tonnu pārtikas produktu un 12 000 gabalpreču izplatīšanu, kā arī no tirdzniecības izņēmis 360 kg un 639 gabalus pārtikas produktu, pārsvarā piena un zvejas produktus, kuriem bija beidzies derīguma termiņš.

Lielākā daļa jeb aptuveni 12 tonnas no apturētajām precēm ir no citām valstīm ievestie piena produkti - siers un sviests, jo šo produktu marķējumā PVD inspektori konstatējuši neatbilstības, kas var maldināt patērētāju par produktu sastāvu. Pārējās apturētās preces ir sulas, šokolādes, cepumi, salāti un konservi, kuru marķējumā izmantota neatbilstoša preču zīme, kā arī konditorejas izstrādājumi un saldumi ar neatbilstošu marķējumu.

Veicot pārbaudes, PVD inspektori konstatējuši, ka biežāk problēmas ar marķējumu ir ievestajiem pārtikas produktiem. Tiem mēdz būt kļūdas norādē par pārtikas produkta sastāvu, nav marķējums valsts valodā vai arī tas ir nepilnīgi iztulkots, līdz ar to nesniedzot patērētājam pilnīgu informāciju par produktu.

Pārkāpumi ievestās pārtikas marķējumā visbiežāk rodas nevis ražotāju, bet gan izplatītāju vainas dēļ, jo, pievienojot marķējumu valsts valodā un pārfasējot produktus, tie mēdz pieļaut kļūdas marķējuma informācijā.

Kā liecina pārbaužu rezultāti, neatbilstošs marķējums visbiežāk bijis piena un gaļas produktiem, konditorejas izstrādājumiem un zvejas produktiem.

Veicot pārbaudes, PVD inspektori konstatējuši arī, ka pārtikas tirgotāji nesteidzas ar tādas pārtikas, kas satur ģenētiski modificētus organismus, novietošanu atsevišķi no pārējās pārtikas, kā to paredz izmaiņas šo jomu reglamentējošajos normatīvajos aktos. PVD pārkāpējus ir brīdinājis un aicinājis jau tuvākajā laikā pārkārtot produktus atbilstoši prasībām.


Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana