Citi raksta

Izvērtēs iespējamos atvieglojumus akcīzes nodokļa atmaksai par dīzeļdegvielu zemniekiem

Jānis Bagātais, Leta-Nozare
01.11.2009

Ar premjera Valda Dombrovska (JL) rīkojumu ir izveidota darba grupa, lai izvērtētu nepieciešamību normatīvajos aktos paredzēt akcīzes nodokļa atvieglojumu vai kompensācijas mehānismu par dīzeļdegvielu lauksaimniecības produktu ražotājiem. Darba grupas vadītāja būs Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua. Darba grupā strādās pārstāvji no Valsts ieņēmumu dienesta, Zemkopības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, Lauku atbalsta dienesta, biedrības "Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome", biedrības "Zemnieku saeima", biedrības "Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija", kā arī Ministru prezidenta ārštata padomnieks lauksaimniecības jautājumos Uldis Krievārs.


Izvērtēs iespējamos atvieglojumus akcīzes nodokļa atmaksai par dīzeļdegvielu zemniekiem

Ar premjera Valda Dombrovska (JL) rīkojumu ir izveidota darba grupa, lai izvērtētu nepieciešamību normatīvajos aktos paredzēt akcīzes nodokļa atvieglojumu vai kompensācijas mehānismu par dīzeļdegvielu lauksaimniecības produktu ražotājiem.


Darba grupas vadītāja būs Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua. Darba grupā strādās pārstāvji no Valsts ieņēmumu dienesta, Zemkopības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, Lauku atbalsta dienesta, biedrības "Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome", biedrības "Zemnieku saeima", biedrības "Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija", kā arī Ministru prezidenta ārštata padomnieks lauksaimniecības jautājumos Uldis Krievārs.


Darba grupai uzdots sagatavot un zemkopības ministram līdz 2009.gada 1.decembrim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā tiesību akta projektu par iespējamiem risinājumiem, lai normatīvajos aktos paredzētu akcīzes nodokļa atvieglojumu vai kompensācijas mehānismu par dīzeļdegvielu lauksaimniecības produktu ražotājiem un to ietekmi uz valsts budžetu.


Kā iepriekš informēja Finanšu ministrijas (FM) Preses nodaļas vadītāja Diāna Krampe, jau pašlaik Valsts ieņēmumu dienestam pietrūkst budžeta līdzekļu, lai atmaksātu akcīzes nodokli visiem lauksaimniekiem, kas ir iesnieguši pieteikumus un ir tiesīgi saņemt šo atmaksu.


Valsts 2009.gada budžeta apakšprogrammā "Akcīzes nodokļa par dīzeļdegvielu atmaksāšana zemniekiem" bija paredzēti 13,754 miljoni latu. Nākamajam gadam netiek paredzēts samazināt pieejamo līdzekļu apjomu un tas ir plānots šī gada apjomā - 13,754 miljoni latu.


Ņemot vērā esošo situāciju, 2010.gada plānu un to, ka ar katru gadu pieaug hektāru apjoms, par kuru apstrādei izmantoto dīzeļdegvielu atmaksā akcīzes nodokli, var prognozēt, ka 2010.gadā paredzētais budžeta līdzekļu apjoms varētu būt nepietiekams, ja tiktu saglabāta pašlaik spēkā esošā akcīzes nodokļa atmaksas sistēma, norāda Finanšu ministrija.


Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, sarunas par izmaiņām degvielas akcīzes nodokļa atmaksas kārtībā sākās šī gada maijā pēc tam, kad Latvija bija parakstījusi vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Komisiju, apņemoties samazināt degvielas akcīzes nodokļa atmaksu un subsīdijas lauksaimniekiem.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana