Citi raksta

Labā ziņa: solītais par tiešmaksājumu izmaksu uzsākšanu patiešām izpildīts

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
03.11.2009

Jau agrāk publiskotias solījums novembrī sākt kārtējā gada lauksaimniecibas tiešmaksājumu avansa izmaksu (par vairāk kā mēnesi agrāk kā normāli) patiešām rīt būs izpildījies - naudas izmaksa uzsāksies. Tomēr kāds atspaids lauksaimnieku naudas plūsmai


Labā ziņa: solītais par tiešmaksājumu izmaksu uzsākšanu patiešām izpildīts

Rīt, 4.novembrī, Lauku atbalsta dienests (LAD) lauksaimniekiem sāks izmaksāt Eiropas Savienības (ES) tiešos maksājumus - tā  biznesa informācijas portālu "Nozare.lv" informējusi LAD ES Tiešo maksājumu departamenta direktore Solveiga Ozola.

Viņa stāstīja, ka šī gada novembrī un decembrī tiks izmaksāti vienotie platību maksājumi 66% apmērā no likmes 40,18 lati par hektāru, kā arī atbalsts par mazāk labvēlīgajiem apvidiem un papildu valsts tiešie maksājumi.

LAD šogad saņēmis 68 300 zemes apsaimniekotāju pieteikumus un ir gatavs sākt izmaksāt platību tiešo maksājumu avansus 57 000 saimniecību, kurās pabeigtas administratīvās kontroles, veiktas pārbaudes uz vietas un ir novērstas visas neprecizitātes un neatbilstības.

Ņemot vērā smago situāciju lauksaimniecībā ne tikai Latvijā, bet gan visā ES, Eiropas Komisija (EK) jau 30.jūlijā pieņēma EK regulu, nosakot, ka 2009.gadā zemo lauksaimniecības cenu un augsto ražošanas izmaksu dēļ lauksaimnieki pašlaik nonākuši nopietnās finansiālās un skaidras naudas grūtībās. Lai palīdzētu mazināt šīs grūtības, ir lietderīgi atļaut lauksaimniekiem no atbalsta shēmām saņemt avansa maksājumus līdz pat 70% apmērā, ja pirms šāda avansa maksājuma izmaksāšanas iespējams veikt atbilstības nosacījumu pārbaudi.

Iepriekš šos maksājumus sāka veikt tikai kārtējā gada decembrī. Šogad, ņemot vērā sarežģīto ekonomisko situāciju gan valstī vispār, gan arī lauksaimniecībā, LAD nodrošinājis atdalītā maksājuma par pienu izmaksu krietni agrāk, tādējādi būtiski uzlabojot lauksaimniecības uzņēmumu naudas plūsmu un tālākas attīstības iespējas.

Ņemot vērā, ka lauksaimnieki saņēmuši tikai avansu, dienests informē, ka atlikusī summa tiks izmaksāta līdz 2010.gada 30.jūnijam.

Lauksaimnieki atzīst, ka šis lēmums ir "glābšanas riņķis slīcējiem", un tiešos maksājumus ar nepacietību gaida gan piena lopkopji, gan graudu audzētāji. Tieši ES atbalsts ļautu segt saimniecību zaudējumus no lauksaimniecības produkcijas pārdošanas ienākumu samazināšanās.

"2009.gads bijis smagākais nozares vēsturē, un valdības spēkos bijis šo procesu padarīt mazāk graujošu, tādēļ "Zemnieku saeima" ir ļoti gandarīta, ka lauksaimnieki ir sadzirdēti un panākta vienošanās ar valdības vadītāju par 2009.gada platību tiešo maksājumu avansa izmaksu 41,9 miljonu apmērā jau šogad," sacīja biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Jau ziņots, ka LAD atdalītajā maksājumā par pienu līdz šī gada 2.jūnijam jau izmaksāja 90% avansu 17 790 pretendentiem par kopējo summu 12 231 370 latu. 2009.gadā likme par realizēto pienu ir 22,48 lati par tonnu.


Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana