Citi raksta

Kartupeļus šogad stādīs vēlāk

Ilze Šteinfelde, www.nra.lv
29.03.2010

Lai gan tīrumus joprojām sedz sniega kārta, lauksaimnieki jau domā par sēju. Kā vēstīts laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai", kartupeļu stādīšanas laiks šogad varētu aizkavēties par pāris nedēļām.

Pagājušā gadā, kā rāda Centrālās statistikas pārvaldes dati, kartupeļus audzēja 30 000 hektāru platībā, kas bija par 20,6% mazāk kā 2008. gadā. Arī kopraža pērn bija mazāka nekā pirms gada – 2009. gadā tika novāktas 525 400 tonnas kartupeļu, bet iepriekšējā gadā – 673 400 tonnas. Lai gan arī kartupeļu ražība pērn bija nedaudz zemāka kā 2008. gadā, tomēr tā ir bijusi viena no augstākajām pēdējo desmit gadu laikā – 175 centneri no hektāra (2001. gadā tikai 112 centneri no hektāra).

A/s Latfood agroserviss direktors Ilgvars Krūmiņš uzskata, ka, par spīti garajai ziemai, arī šogad varētu būt gaidāma laba kartupeļu raža. "Tas, ka šogad ir bijis tik daudz sniega, ir vērtējams pozitīvi, jo pateicoties tam, zeme ilgāk saglabāsies mitra. Kartupeļu audzēšanai labvēlīgāka ir mitra augsne, nevis sausums. Ja augsnē ir pietiekams mitrums, tad kartupeļi izaug lielāki. Domāju, ka pēc garās un sniegiem bagātās ziemas vajadzētu būt labai ražai," optimistiski teic I. Krūmiņš.

Pēc viņa vērtējuma, kartupeļu stādīšanas darbu uzsākšana šogad aizkavēsies par vienu līdz divām nedēļām, jo ziema bijusi gara un sniegiem bagāta un gājputni atlidoja divas nedēļas vēlāk. Iespējams, stādīšanas darbi būs jāveic īsākā laika posmā nekā pērn.

Uzņēmums jau ir uzsācis kartupeļu sēklas šķirošanu, lai tos varētu nodot zemnieku saimniecībām, kas, tiklīdz zeme būs sasilusi, varēs uzsākt stādīšanas darbus.

Latfood katru gadu iegādājas vidēji 10 000 tonnu kartupeļu no apmēram 20 Latvijas zemnieku saimniecībām.

Latfood kartupeļu čipsus ražo tikai no Latvijā audzētiem kartupeļiem. Ādažu čipsu ražošanā izmanto speciāli selekcionētas kar-tupeļu šķirnes Saturna, Marlen un Lady Rosetta. Šogad plānots uzsākt audzēt jaunu kartupeļu šķirni Mustang.

Arī biedrības Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle Neatkarīgajai atzina, ka šogad kartupeļu stādīšanas laiks iekavēsies. "Pie mums Vidzemē vēl ir 60 centimetru bieza sniega sega," sacīja A. Kraukle.

Tomēr, lai gan šobrīd tīrumi vēl ir sniegoti, zemes pleķīšu un lauku īpašnieki steidz iegādāties kartupeļu sēklu. A. Kraukle stāstīja, ka dažiem kartupeļu sēklas audzētājiem agro šķirņu sēklas kartupeļi ir beigušies. Arī Priekuļu laukaugu selekcijas institūtā kartupeļu sēkla jau ir izpirkta.

Pēc speciālistes vērtējuma, kartupeļu sēklas iegāde nav par agru. Šobrīd būtu vēlams likt diedzēties agro kartupeļu sēklu. Ja ir pagrabs vai kartupeļus nav paredzēts stādīt mehanizēti, arī vidēji agrās šķirnes var jau pirkt stādīšanai.

Sludinājumu portālā ss.lv sēklas kartupeļus var nopirkt par 7 līdz 25 santīmiem kilogramā. A. Kraukle gan ir pārliecināta, ka par 7 santīmiem kilogramā noteikti tiek pārdota nesertificēta sēkla. "Tā kā sēklu sertificēšanas izmaksas ir jāsedz pašam audzētājam, tad tik lēti, visticamāk, tiek pārdota nesertificēta sēkla. Sertificēta kartupeļu sēkla maksā vismaz 30 santīmu kilogramā," skaidroja A. Kraukle. Viņa ieteica iegādāties tieši šādu sēklu, jo tāda sēkla ir pārbaudīta un audzētājs var būt drošs, ka sēklas kartupeļi nav slimi, piemēram, ar gredzenpuvi.

UZZIŅAI

Sertifcētus sēklas kartupeļus piedāvā:

• SIA Aloja Agro, Ungurpils, Joglas iela 2, Alojas lauku teritorija – 61 šķirne

• z/s Piekalnes, Vijciems, Valkas novads – 3 šķirnes

• z/s Kalnāres, Skrīveri – 4 šķirnes

• Priekuļu laukaugu selekcijas institūts, Zinātnes iela 1a, Priekuļi – 8 šķirnes

• a/s Latfood Agroserviss, Ādažu novads

Latvijā populārākās pārtikas kartupeļu šķirnes: Agrie dzeltenie, Laura, Vineta, Solists, Ariella

Avots: Latvijas Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana