Citi raksta

Jāietur pauze degvielas pirkumam

Uldis Graudiņš, Latvijas Avīze (LA)
05.07.2010

Laikraksts "Latvijas Avīze"vēsta, ka vecā akcīzes nodokļa atmaksas kārtība atcelta, bet jaunā vēl nedarbojas.

Pirmdiena, 5. jūlijs, ir pēdējā diena, kad zemniekiem Lauku atbalsta dienestā (LAD) jāpiesakās atbrīvojumam no akcīzes nodokļa maksāšanas dīzeļdegvielai, ko izmanto lauku darbu veikšanai. Atbrīvojumu piešķirs uz nākamajiem 12 mēnešiem. Bet līdz 15. jūlijam Valsts ieņēmumu dienestā (VID) jāiesniedz attaisnojošie dokumenti par šajā gadā (līdz 30. jūnijam) veikto degvielas pirkumu. Akcīzes nodokļa atmaksu (22,3 santīmus par litru dīzeļdegvielas) VID veiks līdz 15. augustam.

Vecā sistēma, pēc kuras saimnieki pirka degvielu – krāja pirkuma čekus, iesniedza tos VID un gaidīja, kad pārskaitīs naudu, nedarbojas kopš 30. jūnija. Kā noskaidroja "Latvijas Avīze", jaunā sistēma, kam jau kopš 1. jūlija būtu jāatvieglo saimnieku darbs, vēl nav sākusi darboties.

Atgādināšu, ka valdība 12. maijā nolēma, ka lauksaimnieki turpmāk degvielu, rēķinot 100 litrus par apstrādājamās zemes hektāru, varēs uzreiz pirkt bez 22,3 santīmus lielā akcīzes nodokļa maksāšanas. Redakcijā saņemtie zvani un sarunas ar saimniekiem rāda, ka daudzus lauku cilvēkus jaunā kārtība vairāku iemeslu dēļ neapmierina. Piemēram, pļavu un ganību īpašniekiem akcīzes nodoklis nebūs jāmaksā vien tad, ja viņi nodarbojas ar lopkopību vai putnkopību un spēj nodrošināt noteikumos prasīto minimālo lauksaimniecības dzīvnieku blīvumu – vismaz 0,5 nosacītās liellopu vienības uz vienu atbalstam deklarēto un apstiprināto hektāru. Uztraukumu lauksaimniecības produktu ražotājiem raisa arī patlaban izveidojies pārrāvums – vecā kārtība ir atcelta, bet jaunā vēl nedarbojas. Tā sākšot darboties kaut kad nākamajā nedēļā, un pirmie to varēšot izmantot 3000 saimnieki, kas pieteikumus LAD iesniedza līdz 15. jūnijam.

Tā nedarbojas tāpēc, ka tiek ieviesta ļoti lielā steigā. Lauksaimnieku organizācijas pie kārtības izveides darbojās kopš aizvadītā gada, kad notika darbs pie valsts budžeta projekta gatavošanas. Valdības noteikumus par kārtību, kādā no akcīzes nodokļa nomaksas atbrīvojami lauksaimniecības produkcijas ražotāji, izsludināja vien šā gada 1. jūnijā. Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis teic, ka viens mēnesis ir pārāk īss laiks degvielas tvertņu licencēšanai un jaunu datorprogrammu sagatavošanai. Viņš kritizē Finanšu ministriju, kas prasa aprēķināt un lauksaimniekam maksāt pievienotās vērtības nodokli (PVN) atsevišķi arī par akcīzes nodokli, kuru tie nemaksā. Kases aparātu programmas to nespējot. "Patlaban, šķiet, ir saprasts, ka steiga labumu nedos, un degvielas tirgotājiem ir dots pārejas laiks datorprogrammas pārveidei līdz šā gada 1. oktobrim," norāda O. Karčevskis.

Vecā akcīzes nodokļa atmaksas kārtība atcelta, bet jaunā vēl nedarbojas

Valdības noteikumi arī paredz, ka turpmāk ik gadu no 1. maija līdz 1. jūnijam (šajā gadā līdz 5. jūlijam) saimniekiem LAD būs jāiesniedz iesniegums par to dīzeļdegvielas daudzumu, ko atbrīvo no akcīzes nodokļa maksāšanas. LAD līdz 1. jūlijam lems par piešķiramo degvielas daudzumu un lēmumu, kurā būs norādīts piešķirtais klientu reģistrācijas numurs, nosūtīs lauksaimniekam. Pēc lēmuma saņemšanas saimniekam, pērkot dīzeļdegvielu, ir jāuzrāda lēmuma kopija un personu apliecinošs dokuments, kā arī pilnvarojums, ka degvielas pircējs ir juridiskā persona. Savukārt degvielas pārdevējam LAD datu bāzē ir jāatzīmē lauksaimniekam pārdotais degvielas daudzums.

Īstas drošības nav

Vakar akcīzes nodokļa atbrīvojumam bija pieteikušies 13 500 saimnieki. "Pirmdien ir pēdējā diena, un mēs gaidām, ka pieteiksies vēl daudzi saimnieki. Pirmos 3000 lēmumus par limitu piešķiršanu saimniekiem, kas pieteicās līdz 15. jūnijam, izvērtēsim un nākamās nedēļas sākumā izsūtīsim. Viņi jau nākamajā nedēļā varēs pirkt dīzeļdegvielu bez akcīzes nodokļa maksāšanas. Visi saimnieki lēmumu par piešķirtā atbrīvojuma lielumu saņems, vēlākais, līdz 19. jūlijam. Norma būs 40 litri par vienu hektāru apsaimniekotās lauksaimniecības zemes. Pavisam atbrīvojumu sniegsim par 800 000 hektāriem zemes. Ja pamatotu pieteikumu būs vairāk, tad kompensācija būs proporcionāli mazāka," norāda LAD Zivsaimniecības un valsts atbalsta departamenta direktors Andris Grundulis. Viņš teic, ka no saņemtajiem 3000 iesniegumiem aptuveni 150 fiziskās personas nebija reģistrējušās VID kā nodokļu maksātāji, tāpēc tās atbrīvojumu nesaņems. Vēl nosacījums nodokļa atbrīvojuma saņemšanai ir zemes deklarēšana vienotā platības maksājuma saņemšanai un minimālais lauksaimniecības dzīvnieku blīvums.

Līdz vakardienai degvielas pārdošanai lauksaimniekiem licences VID bija saņēmuši 24 tirgotāji, kas dīzeļdegvielu pārdod 77 DUS. Latvijā pavisam degvielu pārdod 540 DUS. Atļauju saņēmuši arī septiņi vairumtirgotāji un 50 akcīzes preču glabātavu turētāji. Vēl saņemti pieteikumi no 24 mazumtirgotājiem un trīs vairumtirgotājiem. Tātad interese par sadarbību ar lauksaimniekiem ir. Tirgotāji norāda – jūnija beigās piedzīvots agrāk nebijis pieprasījums pēc dīzeļdegvielas. "Mūs uztrauc, ka LAD datu bāzes darbība vēl nav pārbaudīta pat testa režīmā. Nav arī lēmumu par limitu piešķiršanu saimniekiem. Šo iemeslu dēļ nevaram pateikt, kad lauksaimnieki varēs pirkt dīzeļdegvielu bez akcīzes nodokļa maksāšanas," tā O. Karčevskis.

A. Grundulis gan to noliedz: "Pieeju programmas testa versijai vairāk nekā desmit degvielas tirgotājiem izsniedzām jau pirms nedēļas. Pārbaudes notiek nepārtraukti gan no mūsu, gan tirgotāju puses. Pilnīgas drošības par izdošanos nevar būt nekad, tomēr darām visu iespējamo, lai sistēma darbotos."

SIA "Latvija Statoil" uzzināju – patlaban tiekot veikti pēdējie darbi, lai lauksaimniekiem varētu dīzeļdegvielu pārdot vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā. Saraksts ar DUS, kurās degvielu pārdos, būšot uzņēmuma mājas vietnē. "Lukoil" līdz 10. jūlijam pārdos saimniekiem degvielu 11 DUS, bet jūlija otrajā dekādē jau 33 DUS. A/s "Virši – A" valdes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš norāda, ka uzņēmums gatavojas licences saņemšanai VID un ir iecerējis izmantot SIA "Datu apstrādes centrs" izveidotās litru limitkartes "Vārpa", kas kalpos kā identifikācijas kartes, lai automatizētu akcīzes degvielas pārdošanu.

***

Viedoklis

Ieva Rutkovska, Kauguru pagasta z/s "Vītoliņi" saimniece: "Par jauno kārtību nesatraucamies vairāku iemeslu dēļ – LAD mūs informēja, esam pieteikušies un iesniedzām arī čekus par izmantoto degvielu. Vēl viens iemesls ir tas, ka mēs savas pļavas 150 ha lielā platībā pļaujam 3 – 5 reizes gadā un piešķirtais limits kompensē aptuveni trešdaļu no kopējās vajadzības. Degvielu pērkam un arī turpmāk pirksim no "Lukoil" DUS Kauguru pagastā, kas sadarbosies ar LAD. Ar jauno kārtību esmu ļoti apmierināta, jo tā atvieglos lauksaimniekiem dzīvi."

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana