Agrobizness un lauki skaitļos

Pirmajā pusgadā divkārt palielinājies reģistrēto veterināro zāļu apjoms

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
18.10.2011

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Novērtēšanas un reģistrācijas centra (NRC) apkopotie statistikas dati par izplatīto un eksportēto veterināro zāļu daudzumu un preču apgrozījumu liecina, ka šā gada pirmajā pusgadā kopējais veterināro zāļu apjoms, salīdzinot ar to pašu laika periodu 2010. gadā, ir palielinājies.

Pirmajā pusgadā divkārt palielinājies reģistrēto veterināro zāļu skaits. Ja attiecīgajā laika periodā 2010. gadā no jauna bija reģistrētas 23 veterinārās zāles, tad šogad – 50. Tas skaidrojams ar to, ka no 2011. gada 1. janvāra, pārņemot visus veterināro zāļu aprites posmus, samazinājās veterināro zāļu reģistrācijas maksa atkarībā no pakalpojuma veida no 9 līdz 30 %.

2011. gada pirmajā pusgadā kopējais veterināro zāļu lieltirgotavu veterināro zāļu apjoms sasniedzis gandrīz 3,9 miljonus latu. Pagājušā gada pirmajā pusgada apgrozījums sastādīja 3,2 miljonus latu.

Ārpus Latvijas teritorijas veterināro zāļu lieltirgotavas pirmajā pusgadā realizējušas preces par vairāk nekā 271 tūkstoti latu. Salīdzinoši attiecīgajā laika periodā pērn – 208 tūkstošiem latu.

Kopējais visu lieltirgotavu veterināro preču apgrozījums pirmajā pusgadā ir 7,9 miljoni latu.

Latvijā šā gada pirmajā pusgadā bija 24 licencētas veterināro zāļu lieltirgotavas un tiesības izplatīt veterinārās zāles bija 7 cilvēkiem paredzēto zāļu lieltirgotavām ar speciālo darbības veidu – veterināro zāļu izplatīšana, no kurām veterināro zāļu realizāciju veikusi tikai viena lieltirgotava.

Pēc kopējā visu preču realizācijas apgrozījuma pirmo lieltirgotavu TOP 10 sastāda „Dimela Veta Latvija”, „Aija Vet”, „Bertas nams”, „Magnum Veterinārija”, „Pet Pro Service”, „Vet-med”, „Kalnabeite”, „Tropic”, „Recipe” un „Vet Line”.

Savukārt TOP 10 pēc veterināro zāļu realizācijas apgrozījuma sastāda „Magnum Veterinārija”, „Bertas nams”, „Aija Vet”, „Vet-med”, „Dimela Veta Latvija”, „Nord Vacc Latvia”, „Vet Line”, „Pet Pro Service”” , „Kalnabeite”, „Balticovo”.

PVD NRC no 2011. gada 1. janvāra veic veterināro zāļu novērtēšanu un reģistrāciju un šo funkciju pārņēma no Zāļu valsts aģentūras. Papildus veterināro zāļu reģistrācijai, NRC veic arī veterināro zāļu lieltirgotavu uzraudzību, veterināro zāļu ievešanas atļauju izsniegšanu un citas ar veterināro zāļu apriti saistītas funkcijas.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana