Agrobizness un lauki skaitļos

PVD informē par Novērtēšanas un reģistrācijas centra aktivitātēm 2011. gadā

Anna Joffe, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
17.02.2012

Pārtikas un veterinārā dienesta Novērtēšanas un reģistrācijas centrs (NRC) ar 2011. gada 1. janvāri pārņēma veterināro zāļu reģistrācijas un pēcreģistrācijas uzraudzības funkcijas no Zāļu valsts aģentūras. Tas bija liels izaicinājums un darba apjoms, jo tika pārņemtas visas ar veterināro zāļu reģistrāciju saistītās funkcijas, ieviešot jaunas, apjomīgas informācijas sistēmas un izstrādājot procedūras funkcijas veikšanai.

2011. gada sākumā par 9-30% tika samazināts cenrādis veterināro zāļu reģistrācijas maksām, ar mērķi veicināt veterināro zāļu reģistrācijas aktivitāti un nodrošināt lielāku veterināro zāļu klāstu tirdzniecībā. NRC informācija liecina, ka mērķis sasniegts veiksmīgi, jo salīdzinot ar 2010. gadu, reģistrēto veterināro zāļu skaits nacionālajā un savstarpējās atzīšanas zāļu reģistrācijā pieaudzis aptuveni 2,5 reizes. Aktivitāte pieaugusi arī decentralizētajā zāļu reģistrācijā un zāļu pārreģistrācijā - 1,5 reizes. Līdz ar to palielinājies arī zāļu reģistrācijas apliecību īpašnieku iesniegto izmaiņu apjoms.

Tirdzniecībā ir pieejamas Latvijas veterināro zāļu reģistrā iekļautās 670 veterinārās zāles un aptuveni 130 Eiropas Zāļu Aģentūrā (EMA) reģistrētās veterinārās zāles.

2011. gada pirmā pusgadā apkopotā veterināro zāļu tirgus statistika liecina par lielu tirdzniecības apjoma pieaugumu (gandrīz 20%) pirmajā pusgadā un tirgus pieaugumu visā iepriekšējā gada laikā. Tāpat, salīdzinoši ar 2010. gadu, audzis arī veterināro zāļu lieltirgotavu kopējais apgrozījums.

NRC turpina darbu pie uztura bagātinātāju reģistra veidošanas. Saskaņā ar spēkā esošajiem noteikumiem, Latvijā drīkst izplatīt tikai reģistrētus uztura bagātinātājus. 2011. gadā reģistrēti 717 jauni uztura bagātinātāji un gandrīz 100 diētiskas pārtikas produkti. Šobrīd uztura bagātinātāju reģistrā ir iekļauti aptuveni 4 200 produkti. Visi reģistrētie uztura bagātinātāji ir droši un tos drīkst izplatīt tirdzniecībā Latvijā.

2011. gadā reģistrēti 6 jauni dabīgie minerālūdeņi un 2 mākslīgie maisījumi zīdaiņiem. Šobrīd ir reģistrēti 16 dabīgie minerālūdeņi un 62 mākslīgie maisījumi zīdaiņiem.

2011.gadā vasarā tika saņemts Latvijā pirmais pieteikums garantētas tradicionālas īpatnības „Sklandrausis” reģistrācijai. NRC izvērtēja pieteikumu un nodrošināja iebildumu izteikšanas procedūru. Šobrīd pieteikums iesniegts tālākai izskatīšanai Eiropas Komisijā. Pozitīva lēmuma gadījumā “Sklandrausis” būs pirmais Latvijas produkts, kuram būs piešķirts šāds statuss.

Lai nodrošinātu drošas un nekaitīgas pārtikas atrašanos tirgū 2011. gadā veikti sekojoši riska novērtējumi: maksimāli pieļaujamā kadmija līmeņa (ML) noteikšana pienam un piena produktiem; svina saturam medū; dioksīna un dioksīnam līdzīgā PHD (Polihlorētais bifenils) riska novērtējums Baltijas jūrā nozvejotajos lašos; transtaukskābju riska novērtējums konditorejas produktos.

Balstoties uz šiem riska novērtējumiem tika pieņemti lēmumi par produktu nekaitīgumu un atrašanos tirgū. Kā īpašs veiksmes stāsts minams NRC savulaik veiktais riska novērtējums Latvijas šprotēm, balstoties uz kuru tika pieņemtas īpašas normas Latvijas šprotēm un šis iecienītais produkts joprojām atrodas uz mūsu galdiem.

Aktīvi turpinās darbs ar Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādi (EFSA), kas ir atbildīga par riska novērtēšanu, tiek uzturēts šīs iestādes kontaktpunkts Latvija un nodrošināta EFSA informācijas izplatīšana visiem interesentiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana