Viedokļi

Uzņēmējs: Valsti no ekonomiskās krīzes var izvest tikai ražojošais sektors ar kooperatīvu aktīvu darbību

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
01.11.2009

Valsti no ekonomiskās krīzes var izvest tikai ražojošais sektors ar kooperatīvu aktīvu darbību, analizējot lauksaimnieku kooperācijas vietu valsts ekonomikā, ceturtdien, 29.okt., konferencē "Lauksaimnieku kooperācija Latvijā un citās pasaules valstīs" sacīja lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Durbes grauds" valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča.


"Manuprāt, valsts ekonomika balstās uz pamatresursiem - zemi, ūdeni, sauli, gaisu, kā rezultātā cilvēki var izaudzēt labību, dārzeņus, augļus, zvejot, ražot enerģiju, kā arī pārstrādi, kas pēdējos gados ir sarukusi, salīdzinot ar valsts pārvaldi, izglītību, sociālo sfēru, veselību, finanšu un citiem pakalpojumiem," teica Bēča.


Pēc viņa domām, ekonomisko krīzi valstī izraisīja tas, ka "apakša" vairs nespēj pabarot "augšu", kura tikai aizņemas aizvien jaunus aizņēmumus, lai nepasliktinātu savu dzīves līmeni, nerēķinoties ar to, kā un kas spēs šos parādus atdot. "Kamēr valdība nebūs sapratusi, ka tai ir maksimāli daudz jāattīsta "apakša", nav iespējams saprast, kā tiks atdoti valsts aizņēmumi," teica Bēča.


Viņš uzskata, ka stipra kooperācija varētu palīdzēt atveseļot valsti. Bēčas novērojumi sešu gadu laikā liecina, ka lauksaimnieki spēj pieņemt atbildīgus lēmumus un kooperēties, ja ir ekonomiski sliktāki apstākļi, savukārt veiksmīgākos gados zemnieki ir mazāk ieinteresēti kooperēties. Sešu gadu laikā 11 zemnieku saimniecību dibinātais kooperatīvs Durbes novadā ir izaudzis gan biedru skaita, gan apgrozījumā apjoma ziņā, proti, 2003.gadā 11 saimniecību apgrozījums bija 56 000 latu, bet pērn kooperatīvā bija iesaistījies 51 biedrs un apgrozījums bija 1,276 miljoni latu. Šogad kooperatīvā ir iestājušies 13 jauni biedri, un prognozes liecina, ka nedaudz būs palielinājies arī apgrozījums.


"Mūsu mērķis ir kļūt par lielāko graudkopības kooperatīvu Latvijas dienvidrietumos, bet tālākā nākotnē uzskatu, ka arī kooperatīviem ir jāapvienojas un valstī ir jābūt pa vienam lielam kooperatīvām katrā lauksaimniecības sektorā, lai varētu konkurēt globālajos tirgos," uzskata Bēča.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana