Apskati

Lauksaimniecības rezultāti 1. pusgadā: apjomi vēl turas, cenas mīnus 20%

Armands Vēveris, AgroPols
04.09.2009

Lauksaimniecības produkcijas apjoms 2009. gada 1. pusgadā, pret iepriekšējā gada 1. pusgadu, salīdzināmās cenās ir samazinājies par 2,2%, taču faktiskajās cenās samazinājums ir daudz lielāks - par 22,0%. Tendenču atšķirības gada 1. un 2. ceturksnī nav lielas, tādēļ 2. ceturksnī aprēķini rāda līdzīgu samazinājumu: salīdzināmās cenās - par 2,3%, faktiskajās - par 22,1%.


Lauksaimniecības rezultāti 1. pusgadā: apjomi vēl turas, cenas mīnus 20%

Izmantojot operatīvos datus un novērtējumu, ir kļuvuši zināmi pirmie oficiālie rezultāti par lauksaimniecības apjomiem šāgada 1. pusgadā.

Tie rāda, ka lauksaimniecības produkcijas apjoms 2009. gada 1. pusgadā, pret iepriekšējā gada 1. pusgadu, salīdzināmās cenās ir samazinājies par 2,2%, taču faktiskajās cenās samazinājums ir daudz lielāks - par 22,0%. Tendenču atšķirības gada 1. un 2. ceturksnī nav lielas, tādēļ 2. ceturksnī aprēķini rāda līdzīgu samazinājumu: salīdzināmās cenās - par 2,3%, faktiskajās - par 22,1%.

Salīdzinot ar iekšzemes kopprodukta kritumu par apmēram 20%, lauksaimniecības fiziskais līmenis izskatās ļoti labi - tikai mīnus 2%. Tas gan galvenokārt ir tādēļ, ka lielākajā daļā lauksaimniecības nozaru nav iespēju ātri mainīt apjomus, atbilstoši tirgus situācijai. Iepriekšējos gados sektorā ir veikti lieli ieguldījumi; tie turpinās arī tagad, un vismaz šogad apjomi nav būtiski samazinājušies. Toties daudz nelabvēlīgāku ainu uzrāda cenas, kas tieši ietekmē katra lauksaimnieka ienākumus. Cenu vidējais līmenis gada laikā ir pazeminājies vidēji par 20%. Tiesa, arī šajā jomā nozares nozīmīgi atšķiras. Visstraujāk cenu kritumu izjūt piensaimnieki - 2. ceturksnī kritums sasniedza pat 40% gada laikā (!), taču, piemēram, gaļas ražošanā situācija ir labvēlīgāka. Var piebilst, ka straujākais cenu kritums ir tiem produktiem, kam dažos iepriekšējos gados bijis straujākais kāpums, proti - pienam, graudiem un rapšiem.

Tabulā attēlots kopsavilkums par lauksaimniecībā saražoto produkciju - tās vērtība un izmaiņas pret iepriekšējo gadu.

1. tabula. Lauksaimniecības produkcijas vērtība un tās izmaiņas
2008./2009. g. 1. pusgadā

Datu avots: LVAEI aprēķini

Nedaudz sīkāk aplūkosim galvenās apakšnozares.

Apjomi

Provizoriskie lopkopības rezultāti un ražas novērtējums augkopībā liecina, ka vēl šogad krīzes ietekme uz ražošanas apjomiem lauksaimniecībā nav visai liela. Gan augkopībā, gan lopkopībā ražošanas samazinājums pašlaik tiek vērtēts 2% līmenī pret iepriekšējo gadu. Nozīmīgāko augkopības produktu ražošanā tiek prognozēts neliels samazinājums: graudu - par 4,5%, rapšu - par 2%. Graudu struktūrā turpina pieaugt kviešu, bet samazinās miežu un citu kultūru īpatsvars. Graudu sējumu platības saglabājušās aptuveni iepriekšējā gada līmenī, savukārt ražība tiek prognozēta nedaudz mazāka ziemājiem, bet augstāka - vasarājiem. Rapšu sējplatības palielinājušās par 10%, bet tiek prognozēta par 12% mazāka ražība.

Lopkopībā, saskaņā ar apsekojumu datiem, piena ražošanā samazinājums 1. pusgadā ir neliels - 2%. Piena iepirkums 2. ceturksnī gan samazinājies par 9%, taču dati par ražošanu uzrāda mazāku kritumu. Tas liecina, ka daļa saimnieku izmanto alternatīvus pārdošanas veidus vai arī nepārdod vispār. Arī gaļas ražošana kopumā sarukusi nedaudz - par 3%. Gaļas struktūrā otro gadu pēc kārtas turpina samazināties liellopu gaļas daudzums, bet pieaug putnu gaļas apjomi. Pēc krituma 2008. gadā, šogad kāpusi olu ražošana - 2. pusgadā tā sasniegusi jau 10% pret iepriekšējā gada apjomu. Par vairākām nelielajām nozarēm (kažokzvēri utt.) precīzi dati tiks iegūti tikai pēc gada beigām, tādēļ pašlaik tās novērtētas, izmantojot lielo saimniecību pārdevumu datus.

Cenas un produktu subsīdijas

Cenu līmenis gan augkopībā, gan lopkopībā ir joma, kurā pašlaik visspēcīgāk izpaužas vispārējās krīzes ietekme, turklāt to pastiprina galveno augkopības produktu labās ražas gan 2008. gadā, gan (gaidāmās) arī šajā gadā.

Saskaņā ar pašreizējo novērtējumu, augkopībā vidējais ražotāju cenu samazinājums pret iepriekšējo gadu var sasniegt ap 20%. Graudiem tas veido 17%, jo jau iepriekšējā gadā cenas ievērojami kritās. Straujākais samazinājums šogad skar rapšu audzētājus, jo šīs kultūras cena sarūk par aptuveni 35%. Te gan var piebilst, ka 2008. gadā rapšu cena kāpa par trešdaļu, un arī pašreiz tā ir augstāka nekā 2006. un iepriekšējos gados.

Lopkopības produktiem cena samazinājusies vēl straujāk - 1. ceturksnī vidēji par 20% pret iepriekšējā gada attiecīgo ceturksni, bet 2. ceturksnī - par 23%. Vislielāko ietekmi rada straujais samazinājums piena cenai - 2. ceturksnī tas sasniedz pat 40%! Cenas pazeminājušās arī citiem produktiem - liellopu gaļai, cūkgaļai, putnu gaļai un olām, tomēr samazinājums ir ievērojami mazāks - par 4-7%, turklāt šīs nozares ir ieguvējas no zemākām graudu cenām.

Situāciju, īpaši lopkopībā, vēl sarežģī tas, ka samazinājies arī produktu subsīdiju apjoms. Iepriekš nelabvēlīgas tirgus tendences, kā arī citi zaudējumi tika daļēji kompensēti ar subsīdijām, taču šogad tā vairs nav. Proti - ja augkopībā atbalsta maksājumi (ko nosaka ES normatīvie akti) saglabājušies aptuveni iepriekšējā līmenī, tad lopkopībā nacionālo subsīdiju apjoms plānots aptuveni divreiz mazāks, ievērojami samazinot to kopējo līmeni. Šajā summā gan nav ierēķinātas papildu kompensācijas, ja tādas tiks piešķirtas.

Arī tuvākā laika tirgus perspektīvas nav iepriecinošas, jo vismaz šogad galvenajos graudu tirgos gaidāma laba raža. Tomēr it drīz pašreizējā depresīvā tirgus situācija ietekmēs arī ražošanu, un tad aina var būtiski mainīties.

2. tabula. Pārskats par lopkopības produkciju 2008./2009. g. 2. ceturksnī

Datu avoti – CSP; LDC

AgroPols

x

Paroles atgadināšana