Apskati

Eksperti: Pilnvērtīga deflācija Latvijā būs oktobrī

Elīna Pankovska, Leta-Nozare
09.10.2009

Pagaidām viss liecina par to, ka pilnvērtīga deflācija, kad 12 mēnešu inflācija būs zem nulles, Latvijā tiks fiksēta oktobrī un gada beigās cenu kritums varētu būt ap 1,5%, prognozē "Parex Asset Manegement" (PAM) Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis.


Eksperti: Pilnvērtīga deflācija Latvijā būs oktobrī

(Fragments) Pagaidām viss liecina par to, ka pilnvērtīga deflācija, kad 12 mēnešu inflācija būs zem nulles, Latvijā tiks fiksēta oktobrī un gada beigās cenu kritums varētu būt ap 1,5%, prognozē "Parex Asset Manegement" (PAM) Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis.

Savukārt šā gada vidējā inflācija varētu būt 3,5% līmenī un, visticamāk, ka izteiktas deflācijas tendences Latvijā saglabāsies vēl vairākus mēnešus.

Patlaban deflācijas procesi visizteiktāk vērojami pārtikas produktu segmentā - piena un piena produktu, augļu un dārzeņu, labības produktu cenās, kas lielā mērā saistīts ar visā pasaulē gada laikā kritušām lauksaimniecības produktu iepirkumu cenām.

Izteikta deflācija valda arī tādās lielās patēriņa groza sadaļās kā apģērbi un apavi, transports, galvenokārt uz degvielas cenu krituma rēķina, un ēdināšanas pakalpojumos.

Galvenie vaininieki, kāpēc kopējais gada inflācijas līmenis vēl joprojām turas virs nulles, neskaitot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pacelšanas efektu, ir alkohols un tabaka, kā arī veselība, jo medicīnisko produktu inflācija spītīgi turas ļoti augsta, norāda eksperts.

Arī "Latvijas Krājbankas" Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova prognozē, ka jau nākamajā mēnesī gaidāms ievērojams notikums - deflācija gada griezumā.

"DnB Nord bankas" eksperts Pēteris Strautiņš skaidro, ka gada datos deflācijas slieksnis būs oktobris, jo pērn šajā laikā ar gāzi apkurinātajās pilsētās cilvēki sāka maksāt līdz šim augstāko cenu par šo pakalpojumu.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana