Apskati

Nokauto govju skaits atkal pieaug, bet cena samazinās

Armands Vēveris, AgroPols
30.10.2009

Šāgada pirmajos sešos mēnešos govju kautķermeņu vidējā cena bija 104,8 Ls/cnt (par 2% vairāk nekā I pusgadā pērn un par 30% vairāk nekā 2007. gada I pusgadā). Taču, pienākot šāgada otrajai pusei, ir vērojams, ka govis kauj aktīvāk. No jūlija līdz septembrim nokauts 8833 govju, kas ir par 52% vairāk nekā II ceturksnī. Tiesa, arī iepriekš gada otrajā pusē ticis kauts vairāk, tomēr tik straujš kāpums pēdējos gados nav atzīmēts.


Nokauto govju skaits atkal pieaug, bet cena samazinās

Lai gan piena cenas jau pusotru gadu samazinājušās, dati par govju ganāmpulka skaitu līdz šim neuzrādīja ievērojamas pārmaiņas. Tā, piemēram, nokauto govju skaits, saskaņā ar statistikas datiem, 2008. gadā bijis pat nedaudz (par 3,5%) mazāks kā gadu iepriekš. Savukārt 2009. gada I pusgadā uzskaitītas 11 738 nokautas govis, kas ir par 7% mazāk kā gadu iepriekš. Šāds govju kaušanas līmenis ir ap 15% no ganāmpulka gadā, kas atbilst normālam ganāmpulka atjaunošanās ciklam.




Iespējams, visai nelielo kaušanas apjomu dēļ arī cena bija augusi: šāgada pirmajos sešos mēnešos govju kautķermeņu vidējā cena bija 104,8 Ls/cnt (par 2% vairāk nekā I pusgadā pērn un par 30% vairāk nekā 2007. gada I pusgadā). Taču, pienākot šāgada otrajai pusei, ir vērojams, ka govis kauj aktīvāk. No jūlija līdz septembrim nokauts 8833 govju, kas ir par 52% vairāk nekā II ceturksnī. Tiesa, arī iepriekš gada otrajā pusē ticis kauts vairāk, tomēr tik straujš kāpums pēdējos gados nav atzīmēts. Tā 2008. gada III ceturksnī nokauts tikai par 21% vairāk nekā otrajā, bet 2007. gada 3. ceturksnī - tikai par 12% vairāk nekā tā paša gada II ceturksnī. Tas nozīmē, ka Latvijā ir atsākusies govju ganāmpulka samazināšanās.




Arī dati par slaucamo govju skaitu liecina, ka 2009. gada I pusgadā tas bija stabilizējies 170 tūkst. līmenī, taču no 1. jūlija līdz 1. oktobrim samazinājies par 2 tūkst. (LDC dati). Ļoti iespējams, ka turpmākajos mēnešos šī tendence var kļūt vēl izteiktāka.


Pamatots ir jautājums, vai tagad ir īstais laiks tā rīkoties? Kā zināms, lopbarības cenas ir samazinājušās. Turklāt viena vai otra produkcijas veida izdevīgums bieži ir pakļauts cikliskām svārstībām. Atcerēsimies, kā bija ar cūkgaļu. Pirms diviem gadiem tā nesa zaudējumus, bet pēc laika situācija tirgū mainījās; tāpat notiek ar citiem produktiem - graudiem u. c. Arī piens nav izņēmums. Pašreiz, pirmo reizi pusotra gada laikā, piena cena sākusi kāpt. Ir pamats, ka šis process turpināsies, jo ilgstoši nevar būt cena, kas ir zemāka par objektīvām ražošanas izmaksām. Turklāt redzams, ka pēdējos mēnešos strauji samazinās govju iepirkuma cena: III ceturksnī kopumā tā bijusi par 6,5% zemāka kā gadu iepriekš, bet septembrī jau par 12% zemāka.


Šeit vērts piebilst, ka 2007. gada pirmajos sešos mēnešos (tieši pirms straujā piena iepirkuma cenu palielinājuma!) govju kaušanas intensitāte bija visaugstākā (13,3 tūkst. nokautu govju, kas ir par 13,5% vairāk nekā 2009. gada I pusgadā), turklāt govju pārdošanas cena bija tikai nepilni 80 Ls/cnt kautsvarā (par 24% zemākas kā I pusgadā šogad). Kā zināms, tieši pēc tam piena cena dažos mēnešos palielinājās par 40%.


Tādēļ vienmēr vērts padomāt, kā labāk: darīt “kā visi”, vai citādi?

AgroPols

x

Paroles atgadināšana