Apskati

Pētījums par dioksīnu koncentrāciju Latvijas zivīs

Vadims Bartkevičs, BIOR, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts
28.01.2010

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā BIOR, kas ir bijušā PVD Nacionālā diagnostikas centra saistību pārmantotājs, tuvojas noslēgumam 2008. gadā uzsāktais projekts Nr. LV0047 "Par dioksīnu un policiklisko aromātisko ogļūdeņražu satura kontroles sistēmas pilnveidošanu". Minētais projekts tiek īstenots ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta atbalstu.

Jau iepriekš veikto pētījumu rezultāti rāda, ka Baltijas jūrā lielākā daļa reņģu un brētliņu, kas pārsniedz 4-5 gadu vecumu, neatbilst Eiropas Savienībā noteiktajai maksimāli pieļaujamajai dioksīnu koncentrācijai un tādējādi nav izmantojamas uzturā. Minētā problēma var radīt šķēršļus zvejas nozares attīstībā, kā arī nopietni apdraudēt cilvēku veselību. Projekta gaitā ir izpētīta dioksīnu koncentrācija Latvijas iekšējo ūdeņu - upju un ezeru zivīs, kas tāpat tiek lietotas iedzīvotāju uzturā, bet par kuru piesārņojumu līdz šim ir trūkuši dati.

Projekta ietvaros tika analizēti desmit Latvijas iekšējo ūdenstilpņu zivju paraugi un tika konstatēts, ka visos paraugos dioksīnu un dioksīniem līdzīgo polihlorbifenilu līmenis nepārsniedz maksimāli pieļaujamo normu, kas saskaņā ar Eiropas Komisijas regulu Nr.1881/2006 "Maksimāli pieļaujamās normas pārtikas piesārņotājiem" zivīm Latvijā ir noteikta 8 pg TEK/1 g svara (izņemot zušus, kam maksimāli pieļaujamā koncentrācija ir 12 pg TEK/1 g svara).

Pētījumā tika secināts, ka vienas sugas zivis no dažādiem Latvijas ezeriem uzrāda krasi atšķirīgu dioksīnu un dioksīniem līdzīgo polihlorbifenilu koncentrāciju. Asara paraugs no Rāznas ezera Rēzeknes rajonā uzrāda aptuveni 18 reizes lielāku koncentrāciju nekā paraugā no Skrīveru ezera Jēkabpils rajonā. Savukārt plaudī no Burtnieku ezera Valmieras rajonā dioksīna koncentrācija ir aptuveni 25 reizes lielāka nekā plauža paraugā no Zebrus ezera Dobeles rajonā. Abos minētajos gadījumos iemesls vērā ņemamajām atšķirībām varētu būt saistīts ar dioksīnu koncentrāciju apkārtējā vidē. Lai konstatētu un precizētu atšķirīgās dioksīnu un dioksīniem līdzīgo polihlorbifenilu koncentrācijas iemeslus, nepieciešams tuvāk pētīt ezeru apkārtni un atklāt piesārņojuma rašanās avotus.

BIOR, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts

x

Paroles atgadināšana