Apskati

Latvijā 6% saimniecību saražo 82% no kopējā graudu apjoma

Agnese Krieviņa, AgroPols
18.02.2010

Pieejamā informācija par graudu ražošanas struktūru liecina, ka Latvijā ¾ saimniecību graudi tiek audzēti platībā līdz 5 ha, turklāt puse šo saimniecību nav lielākas par 1 ha. To saimniecību īpatsvars, kam zemes platība ir no 5 ha līdz 50 ha, veido 19%, bet saimniecības ar graudaugu platību virs 50 ha ir tikai 6%. Taču pēdējās saražo 82% no visas graudaugu kopražas Latvijā. Mazo saimniecību (līdz 5 ha) devums kopējā saražotā graudu apjomā ir tikai 4%.

Salīdzinājumā ar 2000. gadu, mazo saimniecību īpatsvars Latvijā ir samazinājies par 5% punktiem, savukārt saimniecību ar zemes platību virs 50 ha daļa palielinājusies par 4% punktiem. Kopumā graudu ražojošo saimniecību skaits kopš 2000. gada Latvijā samazinājies gandrīz uz pusi - līdz 35,2 tūkst. saimniecību 2008. gadā, ko galvenokārt noteicis mazo saimniecību skaita sarukums. Savukārt to saimniecību skaits, kas graudus audzē vairāk nekā 50 ha, ir palielinājies vairāk nekā divas reizes.

Samazinoties mazo saimniecību skaitam, vidējā graudaugu platība Latvijā mainījusies no 6,3 ha 2000. gadā līdz 15,4 ha 2008. gadā. Bet saimniecību grupā virs 50 ha vidējā graudaugu platība Latvijā ir 176,6 ha.

Salīdzinot ar lielākajām graudu ražotājām Eiropas Savienībā, Francijā un Vācijā vidējā graudaugu platība saimniecībās ir aptuveni divas reizes lielāka nekā Latvijā (Francijā - 31,4 ha, Vācijā - 29,0 ha). Turklāt pieejamie dati par šīm valstīm liecina, ka arī tajās turpinās saimniecību koncentrācija, uz ko norāda vidējās graudaugu platības pieaugums un saimniecību skaita kritums (par 27% Vācijā kopš 2000. gada un par 13% Francijā - kopš 2003. gada). Savukārt Lielbritānijā vidējā graudaugu platība saimniecībā pārsniedz 50 ha, Dānijā šis rādītājs ir virs 40 ha.

Pretstatā Latvijā vērojamajai situācijai, visās aplūkojamās valstīs saimniecību ar graudaugu platību līdz 1 ha ir ļoti maz un nepārsniedz 4%, bet saimniecību skaits līdz 5 ha nav lielāks par 26% (Vācijā), kamēr Dānijā tas veido tikai 10%.

Ja ņem vērā, piemēram, Vācijas vidējos saimniecības ražošanas apjomus, pie pašreizējā graudu ieguves apjoma Latvijā normāli būtu nepieciešams tikai nedaudz virs 9 tūkst. saimniecību, kas ir pat trīs reizes mazāks rādītājs kā šobrīd. Tādējādi arī turpmāk mazo saimniecību skaits saruks, jo neliels ražošanas apjoms nespēj nodrošināt ienākumus, kas būtu līdzvērtīgi tiem, ko var iegūt no citiem ekonomiskās darbības veidiem.
Graudu saimniecību skaita un graudaugu vidējās platības dinamika Latvijā

Avots: CSP

AgroPols

x

Paroles atgadināšana