Apskati

Francijā bioloģiskās lauksaimniecības bums

Agnese Krieviņa, AgroPols
19.02.2010

Agra Europe ziņo, ka Francijā ļoti strauji pieaug bioloģisko saimniecību skaits - pērn ik mēnesi 300 saimniecību izvēlējās pievērsties bioloģiskajai lauksaimniecībai, kas ir straujākais temps, kādu valsts jebkad piedzīvojusi un kas līdzinās pēdējos septiņos gados radušos saimniecību kopējam skaitam.

Šobrīd Francijā ir ap 16 400 bioloģisko saimniecību (ieskaitot pārejas perioda), pērn to skaits pieauga par 23%. Kopējā bioloģisko saimniecību izmantotā platība veido ap 670 tūkst. ha, kas ir 2,5% no visas Francijas lauksaimniecības platības. Tiesa, pašreizējais rādītājs ievērojami atpaliek no valdības izvirzītā mērķa, kas 2012. gadā bioloģisko platību īpatsvaru plāno 6% apmērā, taču, vērtējot attīstību, tas pat liekas sasniedzams rādītājs.

Tiek uzskatīts, ka bioloģiskās produkcijas apjoma pieaugums palīdzēs apmierināt augošo iekšējo pieprasījumu. Aizvadītajā gadā bioloģiskā produkcija veidoja 2% no kopējās pārtikas iegādes vērtības (2008. gadā šis rādītājs bija 1,7%), taču šobrīd 30% no patērētajiem bioloģiskajiem produktiem tiek importēti, jo Francija joprojām atpaliek no ES vidējā rādītāja, kur bioloģiskās platības aizņem 5% kopējās lauksaimniecības zemes.

Francijas pircēju veiktā aptauja liecina, ka 46% iedzīvotāju 2009. gadā bioloģisko produkciju pirkuši vismaz reizi mēnesī (salīdzinot ar 44% 2008. gadā un 42% 2007.gadā). Tāpat 84% aptaujāto, kuri iegādājas bioloģisko produkciju, uzskatījuši, ka šai lauksaimniecības daļai Francijā būtu jāpieaug. Galvenais iemesls, kāpēc pircēji izvēlas bioloģiskos produktus, ir rūpes par veselību. Nākamais biežāk minētais  iemesls 2009. gadā bija rūpes par vidi (2008. gadā tas bija ceturtais), kam seko kvalitāte un garša.

Par vispopulārākajiem bioloģiskajiem produktiem atzīti augļi (tos iegādājās 80% pircēju, kas pērk bioloģiskos produktus), tiem seko piena produkti (71%) un olas (62%).

AgroPols

x

Paroles atgadināšana