Apskati

ES – līdere piena ražošanas apjoma ziņā

Inese Galeja, AgroPols
11.03.2010

Zemnieku Saeimas 5. marta kongresā ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktore Rigonda Lerhe uzstājās ar prezentāciju „Lauksaimniecības nozaru attīstības tendences un prognozes”. Piedāvājam ieskatu piena un piena produktu tirgū no šīs uzstāšanās.

Piena ražošana kopš 1998. gada ir stabila, tomēr, salīdzinot 1998. un 2008. gadu ir samazinājušies gan ražošanas, gan patēriņa rādītāji – attiecīgi 13% un 24%. Tomēr gan pirms, gan pēc iestāšanās ES mūsu ražošanas apjoms ir svārstījies ap 800 000 tonnām. (sk. attēlu zemāk)

Savukārt kopš 2004. gada eksporta apjoms pieaudzis par 133%, bet imports – par 54%.

Latvijas piena un piena produktu bilance


Ir notikušas būtiskas izmaiņas saimniecību struktūrā. Vidējais govju skaits ganāmpulkā 2004 gadā bija septiņas govis, savukārt 2009. gadā jau 10 piena devējas. Visbūtiskākās izmaiņas notikušas ganāmpulku skaitā- 2004. gadā to bija 24 000, bet 2009. gadā vien 13 000. Saimniecību skaits samazinājies par 44% un galvenokārt tās ir bijušas mazās saimniecībās, kurās ir līdz 9 govīm.

Līdzīgi kā tas ir graudu sektorā, lielās saimniecības (3% no visām saimniecībām, to skaits 432) saražo 50% no visa Latvijas piena daudzuma.

Piena cena

Kā atceramies, pienam 2008. gadā bija straujš cenas kāpums, kam sekoja viszemākā cena 2009. gada jūnijā. Attēlā zemāk redzam ES vidējo iepirkuma cenu, kas 2009. gada vasarā bijusi tomēr daudz augstāka kā Latvijā un Lietuvā. Tomēr piena iepirkuma cena ir kāpusi strauji un tagad jau atrodamies tuvu ES vidējai cenai. Pēc statistikas datiem spriežot janvārī piena cena Latvijā bija 17 santīmu.

Piena cenas Latvijā, Lietuvā un ES 2006.-2009. g.


Piena un piena produktu eksports pērn bija 58 miljonu latu vērtībā. Piens un piena produkti tiek eksportēti 86% apmērā ES tirgū (uz Lietuvu, Igauniju, Vāciju) savukārt 14% tiek izvesti uz trešajām pasaules valstīm (galvenokārt uz Krieviju, Azerbaidžānu, Alžīru).

Pēc kvotu atcelšanas

Daudz diskutē, kā piena sektors attīstīsies pēc piena kvotu atcelšanas 2015. gadā. Kā prognozē Eiropas Komisija, ES kopumā piena ražošana palielināsies par 5,6%, bet Latvijā tā samazināsies par 1,4%. Savukārt piena iepirkuma cena kopumā ES samazināsies par 24%, bet Latvijā –par 3,1%. Ja šī prognoze īstenosies, tad kvotu atcelšana neradīs būtiskas pārmaiņas. Latvijā govju skaits paliks nemainīgs, bet izslaukums no govs palielināsies par 0,5%.

Kādi esam spēlētāji globālajā piena tirgū? ES ir līdere ražošanas apjoma ziņā- saražojam 130 miljonu tonnu un tikai 8% tiek eksportēti, pārējais ir ES iekšējais patēriņš. Latvijas pienesums ir ļoti niecīgs- no ES kopējā piena apjoma mēs saražojam tikai 1%. Lai arī ES saglabās savu līderpozīciju, tomēr piena ražošana būtiski palielināsies Brazīlijā, Argentīnā un Austrālijā, bet ES piena ražošana palielināsies tikai par 1,8%.

Arī Āzijā (Indijā, Ķīnā) pieaugs piena ražošana par 33%, taču to galvenokārt absorbēs iekšējais patēriņš.

Piena ražošanas tendence pasaulē, salīdzinot ar 2009. gada rādītājiem


Siers - visvairāk ražotais

Ja runājam par konkrētiem piena produktiem, tad siers viennozīmīgi ir populārākais industriāli ražotais produkts. Paredz, ka sieram palielināsies imports uz Krieviju.

Nākotnē prognozē, ka sviesta ražošana pasaulē palielināsies par 19% (visvairāk Indijā un Brazīlijā), bet siera un vājpiena pulvera ražošana - par 15% (visvairāk Brazīlijā, Krievijā, Ukrainā).

AgroPols

x

Paroles atgadināšana