Apskati

Cūkgaļu ražojam maz

Inese Galeja, AgroPols
11.03.2010

Zemnieku Saeimas 5. marta kongresā ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktore Rigonda Lerhe uzstājās ar prezentāciju „Lauksaimniecības nozaru attīstības tendences un prognozes”. Šajā rakstā ieskats cūkgaļas tirgus situācijā.

Cūkgaļas pašnodrošinājums diemžēl ir ļoti zems - tie ir vien 50% no Latvijas pašpatēriņa, lai gan patēriņš pieaug. (sk. attēlu zemāk) Ražošanu cūkgaļas sektorā Rigonda Lerhe raksturo kā diezgan stabilu, bet jūtama stagnācija.

Latvijas cūkgaļas un cūkgaļas produktu bilance


Cūkgaļas tirgū vērojams būtisks importa pārsvars pār eksporta apjomiem. Kopš 2004. gada cūkgaļas imports pieaudzis par 54%.

Kā atzīst R. Lerhe, ES cūkgaļas cena ir neadekvāti augsta salīdzinot ar ASV, Brazīlijas vai Kanādas cenām. Tā ir gandrīz 160 dolāri par tonnu. Nākotnē prognozē, ka ES sektors nebūs konkurētspējīgs labturības un vides standartiem dēļ – zaudēs savu tirgus daļu (no 30,3% uz 21,9%). (Skatīt attēlu zemāk)

Pasaules lielāko cūkgaļas eksporta valstu tirgus daļas un izmaiņas, 2004. - 2018. g.


Kā prognozē starptautiskie pētnieki, tad Krievijas cūkgaļas tirgū būs vērojama pieauguma tendence. Pieaugs gan ražotāju cenas, gan patēriņš, savukārt imports samazināsies. Jāsecina, ka cūkgaļas ražošana Krievijā palielināsies.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana