Ziņas no biznesa

Pēc sentēvu metodēm ražoti produkti

Daiga Stokenberga, www.nra.lv
24.07.2009

Pēc sentēvu metodēm ražoti produkti

Senāk gandrīz katrā kolhozā bija savs dārzeņu un augļu pārstrādes cehs un vietējo ražotāju produkcija stikla burciņās bija nopērkama ikvienā gastronomā, bet tagad no vietējiem dārzeņiem un ogām konservus ražo tikai daži vietējā kapitāla uzņēmumi. Viens no tiem ir SIA Kronis Bauskā.

Pats, manuprāt, būtiskākais iemesls, kāpēc veikalos lūkoties tieši pēc Kroņa produktiem - zupām, sulām, džemiem un dārzeņu konserviem, ir to pagatavošanas veids - lai šos produktus varētu uzglabāt gadu, netiek pievienoti nekādi konservanti, bet gan izmantotas vecās labās paste-rizācijas un sterilizācijas metodes. Uzņēmuma direktors Aivars Svarenieks uzskata - lai arī šādi sagatavoti produkti prasa dārgāku fasējumu - stikla burkas un pudeles, tomēr tas attaisnojas, jo produkts saglabā savas labākās īpašības un netiek piesārņots ar papildu ķīmiju. Pircēji, kam svarīga sava veselība un piemīt vēlme ēst tiešām garšīgu un kvalitatīvu pārtiku, to novērtē.

40 VEIDU. Kopumā no SIA Kronis ražotnes veikalu plauktos nonāk aptuveni 40 dažādu produktu

Tikko kā beigusies ir zemeņu sezona un paredzētais zemeņu džema apjoms jau saražots. Tagad kārta vēlākām kultūrām - plūmēm, ķirbjiem, smiltsērk-šķiem, dzērvenēm, brūklenēm, upenēm... Jau šonedēļ konservu cehā sāksies jaunās zaļo zirnīšu ražas apstrāde. Jāatzīmē, ka Kronis ir vienīgais uzņēmums, kurš Latvijā un pat Baltijā ražo tik populāros konservētus zaļos zirnīšus. Direktors teic, ka savulaik bijuši četri uzņēmumi un trīs no tiem lielāki par Kroni, bet šo nišu saglabāt pratis tikai Kronis. Arī zaļo zirnīšu audzētājs Latvijā ir vairs tikai viens. Te nu Latvijas valdībai būtu jāpadomā - vai mums vajadzīgs tik liels importa īpatsvars, it īpaši nišās, ko var aizpildīt Latvijas uzņēmēji un lauksaimnieki?

Runājot par marinētiem, skābētiem un mazsālītiem gurķiem - šo produktu ražošana ar dažiem pārtraukumiem turpināsies līdz pat septembrim. Dažādi sagatavotus gurķus, tāpat kā marinētus ķiplokus, var iegādāties ari lielos fasējumos - 10 litru traukos. Šādi iepakojumi tiek piegādāti lielveikalu ķēdēm.

Lai nodrošinātu darbību visu gadu, ziemas periodā ražotnē top dažādas zupas burciņās, kas pirms lietošanas vien jāpapildina ar ūdeni un jāuzvāra. Svaigu un skābu kāpostu, pupiņu, zirņu un citas dārzeņu zupas sortimentā ir jau vairākus gadus, tāpat kā zirņi ar cūku taukiem, ko iecienījušas aizņemtās namamātes. Tā teikt - labi zināma prece, kas nepieviļ!

Laikā, kad domājam par Latvijas ekonomikas atveseļošanu, ir vērts ieskatīties veikalu plauktu piedāvājumā un izvēlēties Latvijas uzņēmumā ražotus produktus. Nenožēlosim, jo tās ir pārbaudītas vērtības.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana