Ziņas no biznesa

Pārsteidz ar mājas nūdelēm

Agita Grīnvalde-Iruka, Diena
27.07.2009

Kādu vakaru, kad Linda bija iegrimusi bakalaura darba rakstīšanā, mamma viņu aicināja vakariņās. Galdā tika celtas mājās gatavotas olu nūdeles, kuras Lindai likās tik gardas, ka viņa iedomājās — tās varētu piedāvāt nogaršot arī citiem. Cēsnieču Lindas un viņas mammas Irmas Sīlītes gatavotās olu nūdeles, ko abas dāmas dažādos lauku labumu un zemnieku tirdziņos piedāvā kopš šī gada aprīļa, ir produkts, kas pircējos rada pārsteigumu.

Ražo virtuvē, kaltē istabā

"Kad pircēji uzzina, ka tas ir mājās gatavots Latvijas produkts, viņi noteikti iegādājas paku nūdeļu, jo atzīst, ka vietējie jāatbalsta un kaut kas tāds noteikti ir jānogaršo," stāsta Linda un priecājas, ka tirdziņu apmeklētāju kļūst arvien vairāk un arī atbalsts vietējiem ražojumiem palielinās. Linda piebilst, ka nūdeļu ražošanā, kas top mājas apstākļos, jo jaunā dāma reģistrējusies kā mājražotāja, maksimāli cenšas izmantot Latvijā ražotas izejvielas — miltus iegādājas saimniecībā Zelta vārpa un neizmanto olu pulveri, bet gan īstas olas. Sākotnēji gatavotajām tradicionālajām olu nūdelēm nu pievienojušās nūdeles ar paprikas un bazilika garšu, mēģināts gatavot nūdeles arī ar kurkumu.

Lindas un Irmas dzīvoklī paveras neierasts skats — virtuvē ne miņas no ikdienā pierastajiem katliem un pannām, savukārt viena istaba pārvērsta žāvētavā — pie sienām izvietoti koka plaukti un nolikts galds nūdeļu fasēšanai, te kaltējas gatavā produkcija. Linda stāsta, ka, ražojot mājās, jāievēro stingri higiēnas un sanitārie noteikumi, tāpēc nūdeļu gatavošanas laikā virtuve tiek speciāli sagatavota šim procesam, no tās tiek izvākti visi ikdienas priekšmeti, atstājot tikai to, kas nepieciešams mīklas un pašu nūdeļu pagatavošanai. Kad plānotais apjoms sagatavots, virtuvi atkal nokopj un meitenes var ķerties pie ikdienas maltītēm.

Vecmāmiņas recepte

Linda atzīst, ka mīklas un nūdeļu gatavošana ir fiziski smags process, jo viss ir roku darbs, un viena viņa ar to netiktu galā, tāpēc labi, ka meitas ideju atbalsta mamma, kas palīdz arī produkcijas ražošanā. Lai sāktu tādu nūdeļu ražošanu, kuru pamatā ir olas un milti, nevis ūdens un milti kā makaroniem, galvenais ieguldījums bija mājražošanas reģistrācija un nūdeļu pagatavošanas ierīces iegāde. Taču visa pamatā, protams, ir ideja un no vecmāmiņas mantotā recepte. Lindas vecmāmiņa bija Kazahstānā dzīvojoša vāciete, un šī ir tradicionāla vācu nūdeļu recepte, ko vēlāk apguva arī Lindas mamma un nu arī pati Linda. "Mums Kazahstānā neklājās viegli, bija jāmācās izdzīvot, tāpēc ģimenē bijām ļoti saimnieciski. Gatavojām gan vācu, gan kazahu ēdienu. Mans tēvs bija latvietis, un, tiklīdz bija iespējams, viņš pārcēlās uz dzīvi Latvijā, un es atbraucu viņam līdzi. Ģimenē iecienītos ēdienus turpināju gatavot, arī dzīvojot šeit," stāsta Irma.

Protams, lai savu preci piedāvātu tirgū, tā glīti jāiepako un jānoformē. Un te nu noderējušas Lindas Starptautiskās Praktiskās psiholoģijas augstskolas Datordizaina fakultātē iegūtās zināšanas, par ko liecina arī šogad jūnijā iegūtais bakalaura grāds šajā specialitātē. Linga pati izgatavojusi firmas etiķetes. Pašūti arī speciāli priekšauti, lai pārdevējas izskatītos glīti un pircēji tirgū Lindu un Irmu atšķirtu starp daudziem citiem.

Plāno ienākt veikalos

Pašlaik galvenais olu nūdeļu noieta tirgus ir mazie tirdziņi, kas notiek dažādās pilsētās. Linda parasti izpēta, kur nākamās nedēļas nogalē kas notiek, parēķina, vai ir vērts turp doties, un tad ķeras pie produkcijas sagatavošanas. Pa nedēļu Linda ar mammu sagatavo 200 paku nūdeļu. Katrā pakā ir ap 400 gramu, tādējādi šobrīd kopējais ražošanas apjoms ir ap 80 kilogramu nūdeļu nedēļā, un mājās cēsnieces parasti dodas tukšām kastēm. Ne Linda, ne Irma algotu darbu nestrādā, jo viss viņu laiks aiziet šajā darbā, kas pašreiz ir pietiekami rentabls, lai uzturētu ģimeni.

Produkcijas realizācijai tirdziņos ir gan savi plusi, gan mīnusi. Ieguvums ir tas, ka pats ražotājs, pārdodot savu produkciju, tūlīt iegūst skaidru naudu, un tā ir arī iespēja tikties ar pircējiem, aprunāties ar viņiem, pastāstīt par to, kā top šis produkts. Taču trūkums ir tāds, ka pircējs nezina, kur atkal nopirkt nūdeles, ja tās iegaršojušās, bet iepriekš pirktā paka jau tukša, neveidojas pastāvīgo klientu loks. Tāpēc Linda plāno izvērst ražošanu. Telpas lielāka ceha izveidei Cēsīs jau nolūkotas, tagad tikai jāizdomā, kā piesaistīt līdzekļus uzņēmuma dibināšanai un iekārtu iegādei lielākiem ražošanas apjomiem. Tas ļautu Lindai savu produkciju regulāri piegādāt pastāvīgām tirdzniecības vietām. Piedāvājumi no veikaliem jau bijuši, taču mājas apstākļos tik daudz saražot pagaidām nav iespējams un likumi teic, ka mājražotāji savu produkciju var pārdot tikai paši, nevis atdot veikalā.

Diena

x

Paroles atgadināšana