Ziņas no biznesa

PVD slēdzis divas kautuves, kas nokauto dzīvnieku atliekas izgāzušas mežā

Nac.ag. LETA
28.07.2014

Pārtikas un veterinārais dienests ( PVD ) ir slēdzis divas lopu kautuves, kas nokauto dzīvnieku atliekas izgāzušas mežā, tādējādi sekmējot veterināro slimību izplatību, raksta "Latvijas Avīze".

PVD slēdzis Valkas uzņēmuma "Servilat" un Ērģemes zemnieku saimniecības "Kalnpierbes" kautuves.

PVD Ziemeļvidzemes pārvaldes vadītājs šādas izgāztuves atzinis par vienu no iespējamiem cēloņiem Āfrikas cūku mēra uzliesmojumam Valkas novada Ērģemes pagastā. Nokauto dzīvnieku atliekas Valkas novada kautuves mežā gāzušas ilgstoši.

SIA "Servilat" pēc PVD nesenās vizītes savā izgāztuvē atliekas centusies aprakt, taču darbs veikts ļoti pavirši. Savukārt ZS "Kalnpierbes" teritorijā esot redzamas mētājamies nokauto dzīvnieku atliekas - kājas, galvas, ādas, kauli.

PVD sniegtā informācija par abām kautuvēm ir skopa, jo kopā ar Valsts policiju un Valsts vides dienestu uzsākta izmeklēšana. Pārtikas uzraudzības departamenta dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas eksperte Evita Leitāne apliecinājusi, ka dienestam kautuves jāpārbauda četras reizes gadā, pēc sūdzības saņemšanas - nekavējoties. "Kalnpierbes" pērn kontrolēta 21 reizi, šogad - trīs reizes. "Servilat" kautuvē un gaļas pārstrādes uzņēmumā PVD inspektori iegriezušies: 2013.gadā - 20 reizes, 2014.gadā - deviņas reizes. "Pārbaudēs ir konstatētas arī neatbilstības saistībā ar blakusproduktu apriti, bet tās ir tikušas novērstas norādītajos termiņos," apgalvojusi Leitāne. Pēc pēdējās padziļinātās pārbaudes kautuvju darbība tomēr apturēta.

"Nevar nosēdināt pie katra no 30 000 pārtikas aprites uzņēmumiem 24 stundas diennaktī savu inspektoru," uz jautājumu par PVD pārbaužu efektivitāti Valkas novada kautuvēs atbildējis Ziemeļvidzemes pārvaldes vadītājs Mārcis Ulmanis.

SIA "Servilat" valdes priekšsēdētāja Inese Semjonova noliegusi, ka viņas uzņēmums varētu būt atbildīgs par Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu Valkas novadā, jo kautuve pieņemot tikai liellopus, cūkas neesot kautas trīs līdz četrus gadus. "Visi zina, no kurienes šī sērga ir izplatījusies," teikusi Semjonova. Publiski to izpaust viņa nevēlas, taču policijai gan esot vaininieku nosaukusi. Par nelegāli izveidoto izgāztuvi ar dzīvnieku atliekām mežā viņa pārkāpumu atzīst. "Tā notiek ne tikai pie mums. Kamēr valsts nesubsidēs šādu atlikumu savākšanu, jo pakalpojums ir ļoti dārgs, nekas nemainīsies," uzsvērusi uzņēmuma vadītāja.

ZS "Kalnpierbes" īpašniece Ilze Vaļģe uz rakstiski piedāvāto iespēju sniegt komentāru par dzīvnieku blakusproduktu izgāšanu mežā neatsaucās.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana