Ziņas no biznesa

Uz piena iepakojumiem - uzraksti krieviski

Arta Baumane, Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA)
18.08.2014

Piena iepirkuma cenas samazinājums uzreiz nepārceļas uz pārdošanas cenas samazinājumu veikalos. Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs uzsver, ka piena cenām veikalos jākrīt nevis proporcionāli iepirkuma cenām no zemniekiem, bet piegādes cenām no pārstrādes uzņēmumiem. Tātad - ja piena pārstrādes uzņēmumi mazumtirgotājiem attiecīgi piegādās produkciju par zemāku cenu, tas ietekmēs gala cenu veikalos. Food Union jau izplatījis paziņojumu, ka pat līdz 30% samazinās cenas visai piena produkcijai Latvijā. Šāda pārstrādātāju iniciatīva ir apsveicama.

Vienotā mazumtirdzniecības ķēde "LaTS" apstiprina, ka Rīgas piena kombināts paziņojis, ka samazina cenu par 30%. Pārējie pārstrādātāji pagaidām ieņem nogaidošu pozīciju. "Ir ražotājs, kas lūdzis mums iespēju tirgot pienu ar uzrakstiem krievu valodā, tam ir arī saņemta attiecīga atļauja. Uz produkcijas iepakojuma kā izplatītājs norādīta kāda Krievijas kompānija. Savukārt zemniekiem jau paziņots, ka pārstrādes uzņēmumi pazemina iepirkuma cenu. Tie, kas bija pienu nodevuši Lietuvas pārstrādes uzņēmumiem iepriekš bija ieguvēji, bet tagad šie uzņēmumi pārtrauc vispār iepirkt pienu no Latvijas zemniekiem," par šābrīža situāciju stāsta "Latvijas Tirgotāju savienības" valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis, "Veikalos savu piecenojumu - 20% pienam mēs nevaram samazināt un tirgot teiksim tikai ar 5% piecenojumu. Samazināt piecenojumu pienam varēsim, ja tiks mainīta mazumtirdzniecības cenu veidošana cigaretēm. Tās drīkstam tirgot tikai ar 3,5 % līdz 5 % piecenojumu, jo atbilstoši pašreiz pastāvošajai cigarešu cenu veidošanas kārtībai, cigarešu maksimālās cenas nosaka tabakas ražotāji."

LTA uzskata, ka mazumtirdzniecībā šobrīd jānostiprina mazo tirgotāju un ražotāju sadarbība, nodrošinot ātrāku preču nonākšanu pie pircēja. Līdz šim sadarbība nav sekmēta, jo ne Zemkopības, ne Ekonomikas ministrijā nav neviena ierēdņa, kas atbildētu par tirdzniecības attīstību valstī.

Tas, ko vajadzētu izdarīt valdībai - veikt pārrunas un atbalstīt mūsu preču eksportu uz pārējiem tirgiem, Tā, piemēram, steidzami uzsākt sarunas ar Baltkrieviju, lai mazinātu š.g. 21.jūlijā pieņemtos importa ierobežojumus. Latvijas preces te varētu aizvietotu baltkrievu ražotās preces, kas pārorientētas uz Krievijas tirgu sankciju laikā.

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA)

x

Paroles atgadināšana