Ziņas no biznesa

Kam taisnība?

AgroPols
16.09.2014

AS "Dobeles dzirnavnieks" aicina ievērot likumisku un ētisku uzņēmējdarbību

Atsaucoties uz 15.09.2014. ZS "Zemzari" izplatīto preses paziņojumu "Ārvalstu kapitāla uzņēmumi iznīcina vietējo ražotāju", AS "Dobeles dzirnavnieks" uzsver, ka vienmēr savā darbībā, tajā skaitā sadarbībā ar ZS "Zemzari", ir vadījies un vadās pēc Latvijas Republikas (LR) likumdošanas normām, ievērojot vispārpieņemtus ētikas pamatprincipus un labo praksi uzņēmējdarbībā. Mūsu uzņēmuma reputācija ir vērtība, ar ko neesam gatavi riskēt jebkādu īstermiņa risinājumu vai darījumu dēļ, tāpēc esam jo īpaši ieinteresēti informēt sabiedrību par situāciju un gatavi sniegt visu informāciju par minētās lietas norisi.

Diemžēl ZS "Zemzari", ar kuru mums ir bijusi sadarbība kopš 2010. gada, realizē ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu nevis ar godīgu pieeju pret visiem saviem kreditoriem, bet gan ar mērķi nenorēķināties ar kreditoriem.

Par to liecina vairāki fakti procesa organizēšanā, piemēram, februāra sākumā mainīta uzņēmuma adrese no Līgatnes novada uz Siguldas novadu un nodota lietas izskatīšana Siguldas tiesai, marta beigās mainīta paraksttiesīgā persona, aprīlī veikts zemes un ēku pārdošanas darījums par pazeminātu cenu un pārreģistrēti transporta līdzekļi uz saistītiem uzņēmumiem, kā arī jaunu, apšaubāmu kreditoru parādīšanās procesā. Šo normālai komercdarbībai neatbilstošo darbību kopums liecina, ka ZS "Zemzari" īpašnieks ir apzināti atsavinājis īpašumus, lai novestu ZS "Zemzari" līdz faktiskai maksātnespējas stadijai, kura tiek aizslēpta aiz ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa, izvairoties no saistību izpildes pret Latvijas ražotājiem - AS "Dobeles dzirnavnieks", AS "Rīgas dzirnavnieks", SIA "Saldus labība" un citiem. Vienlaikus visi atsavinātie aktīvi šobrīd tiek izmantoti komercdarbībā jau jaunas SIA ietvaros, kura tirgo Lietuvas ražotāju produkciju. Tieši tāpēc mēs vērsāmies tiesā, lai apturētu aktīvu tālāku aizplūšanu. Realizējot mantas apķīlāšanu, noskaidrojās, ka ZS "Zemzari" konti ir tukši un saimniecisko darbību neveic, neatkarīgi no apķīlājuma.

Būtiski, ka ar "Dobeles dzirnavnieku", kas ir lielākais nenodrošinātais kreditors, nav saskaņots ZS "Zemzari" ārpustiesas tiesiskās aizsardzības plāns, kas ir viens no procesa pamatdokumentiem.

Uzskatāms, ka ZS "Zemzari" ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa norise notikusi neatbilstoši LR Maksātnespējas likumam. Šis nav AS "Dobeles dzirnavnieks" viedoklis, bet gan fakts, ko atzinušas visas instances, kurās esam vērsušies.

1. Ar 12.09.2014. Maksātnespējas Administrācijas lēmumu Nr. 1/10-210 ir atzīts, ka maksātnespējas procesa administrators Andris Bērziņš ZS "Zemzari" ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa lietā nav ievērojis Maksātnespējas likuma normas.

2. LR Ģenerālprokuratūra ir iesniegusi protestu par Siguldas tiesas 2014. gada 3.jūnija lēmumu par ZS "Zemzari" ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanu.

3. Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra ir uzsākusi kriminālprocesu par mantas nobēdzināšanu.

4. Ar Cēsu rajona tiesas 2014. gada 29.jūlija lēmumu tiesa apķīlājusi ZS "Zemzari" īpašnieka Kaspara Liepiņa nekustamos īpašumus.

AS "Dobeles dzirnavnieks" aicina visas sabiedrības interesēs ievērot LR likumiem atbilstošu un ētisku uzņēmējdarbību, un nemaldināt iedzīvotājus ar skaļiem, bet nepatiesiem paziņojumiem.

Informāciju sagatavoja Kristaps Amsils, AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs.

"Zemzari": Ārvalstu kapitāla uzņēmumi iznīcina vietējo ražotāju

Mores pagasta zemnieku saimniecībai "Zemzari" ir aizdomas, ka divi ārvalstu kapitāla uzņēmumi - "Dobeles dzirnavnieks" un "Rīgas dzirnavnieks" - ar sagrozītu informāciju mēģina iznīcināt vietējo uzņēmumu "Zemzari", kas nodarbojas ar graudu, miltu izstrādājumu un lopbarības ražošanu, ar mērķi iegūt laiku kreditoru saistību nokārtošanai sastādīja un iesniedza tiesā ārpus tiesiskās tiesiskās aizsardzības plānu (ĀTAP), kas ar tiesas lēmumu arī tika apstiprināts.

"Dobeles dzirnavnieks" un "Rīgas dzirnavnieks" savtīgu apsvērumu dēļ, ignorējot ĀTAP plānā noteikto kreditoru prasījumu pakāpenisku dzēšanas kārtību, Cēsu rajona tiesā ir iesnieguši un prettiesiski panākuši zemnieku saimniecības "Zemzari" un ar tās īpašnieku saistīto uzņēmumu aktīvu arestu, kas pilnībā izslēdz iespēju minētā ĀTAP plāna izpildi, jo bez saimniecības aktīvas saimnieciskās darbības un papildus līdzfinansējuma piesaistes tas nav iespējams.

Šobrīd Cēsu rajona tiesas lēmumi ir pārsūdzēti, taču to izskatīšana prasa zināmu laiku.

Dēļ minēto aktīvu aresta ĀTAP pildīšana vairs nav iespējama un piespiedu kārtā ir panākta saimniecības pasludināšana par maksātnespējīgu, kas var novest pie uzņēmuma likvidācijas, kas varbūt arī ir divu Latvijas graudu biznesa lielāko monopolistu interesēs.

Zemnieku saimniecības aizdomas, ka tas tiek darīts mērķtiecīgi, apstiprina arī fakts, ka ir uzsākta saimniecības "Zemzari" nomelnošanas kampaņa, iesaistot plašsaziņas līdzekļus, lai izrēķinātos ar vietējo ražotāju , sakompromitējot to Latvijas sabiedrības acīs.

Pierādījums šai publiskās nomelnošanas kampaņai ir nulle kā skandalozā televīzijas raidījuma "Nekā personīga" un tā žurnālistes Ilzes Jaunalksnes sižets par zemnieku saimniecības "Zemzari" ĀTAP tiesiskumu, kur acīmredzami tika pausta tikai viena kreditora - Dobeles dzirnavnieka viedoklis, bez "Zemzaru" viedokļa. Tas, ka zemnieku saimniecības īpašnieks būtu atteicies sniegt savu viedokli šajā sižetā ir fakta sagrozījums no žurnālistes puses.

Tas, ka sižetā tiek pieminēti tiesnešu un administratoru vārdi un piesaukts arī žurnāla "Ir" strīds ar administratoru par žurnāla aktīvu arestu, liecina, ka zemnieku saimniecības likumīgais kreditoru dzēšanas process pret tās gribu tiek apzināti attiecīgi interpretēts un izmantots žurnālistu savtīgajos nolūkos savstarpējo attiecību kārtošanā, lai ietekmētu gan tiesnešus, gan administratorus viņu nolēmumu pieņemšanā sev vēlamajā virzienā!

Informāciju sagatavoja Kaspars Liepiņš, zemnieku saimniecībai "Zemzari" īpašnieks

AgroPols

x

Paroles atgadināšana