Citas ziņas sadaļā
«Latraps» sadarbībā ar vācu «Pfeier & Langen» attīstīs zirņu proteīna ražotni Jelgavā
"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības
Iecienītajam konditorejas zīmolam "Staburadze" jauna vizuālā identitāte
"Laima" piedalās lielākajā Krievijas pārtikas un dzērienu izstādē
"Maxima Latvija" par 50% samazina gurķu importu, dodot priekšroku vietējai produkcijai
Aldaru ieguldījums novērtēts
Sākta konkursa "Laukiem būt!" reģionālo pieteikumu vērtēšana
Par mūža ieguldījumu Latvijas alus gada balvas pasniegs Mārai Sirmai - SIA "Bauskas alus" galvenajai tehnoloģei un Pēterim Micānam - SIA "Piebalgas" alus izpilddirektoram
"Latvijas balzama" alkoholisko dzērienu ražošanai iepirkto dabīgo izejvielu daudzums divu gadu laikā audzis par 30%
Pabeigta cūku likvidēšana Āfrikas cūku mēra skartajā saimniecībā "Rukas"
Ziņas no biznesa"Aldaris" rada jaunu ziemas alus šķirniLaura Krastiņa, A/s "Aldaris"
13.11.2014 Jau vairākus gadus pēc kārtas Aldaris alus cienītājus iepriecina ar īpašo ziemas brūvējumu. Arī šis gads nav izņēmums, radot jaunu alus šķirni Ziemas Viesis, kas ir pirmais sezonālais jaunums Aldara craft jeb ekskluzīvo alus šķirņu līnijā. Ziemas Viesis ir pieejams ierobežotā apjomā - tikai 25 000 pudeļu, un jau šobrīd tas atrodams populārāko veikalu plauktos. "Par ikgadējo ziemas brūvējumu sākām domāt jau vasaras sākumā, un pirmie izmēģinājumi tika veikti ap Jāņiem. Mūsu jaunākais brūvējums Ziemas Viesis izceļas ar īpašu ziemas noskaņu buķeti. Šim alum izmantojām īpašu brūvēšanas metodi, ko iecienījuši aldari Čehijā. Salīdzinoši augstā alkohola satura dēļ šīs ir alus, ko ieteicams baudīt lēnām un nesteidzīgi un kas jūs sasildīs vēsos ziemas vakaros," saka galvenais Aldara alus meistars Valdis Čunka. Latvijā ziemas alus tradīcijas aizsākušās nesen, bet Eiropā šāda alus pirmsākumi meklējami jau vikingu laikos, kad to brūvēja par godu ziemas saulgriežiem, turklāt tas bija stiprāks par tradicionālo alu, lai aukstajās ziemās sasildītos. "Šajā pirmssvētku laikā mēs ļoti vēlējāmies visus alus cienītājus iepriecināt ar ko nebijušu. Ziemas periodā gandrīz ikvienā mājā sajūtama mandarīnu smarža, tāpēc mūsu jaunais alus sildīs ne tikai ar savu pieklājīgo raksturu, bet arī priecēs visus īstenos alus mīļus ar šim gadalaikam tik ierastā augļa smaržas niansēm. Ziemas Viesis ir mūsu jaunākais sezonālais alus, kurš nāk ciemos tikai ziemā," atzīst Aldara mārketinga vadītāja Aiga Dzene. Ziemas Viesis ir tumšs un tumīgs alus. Ziemas brūvējumam pievienoti vairāki karameļiesala veidi, tajā skaitā arī Cara Aroma iesals un tumšais iesals, lai panāktu piesātinātāku garšu un intensīvu, tumši brūnu krāsu. Alus tapšanā ir izmantots arī augšējās rūgšanas raugs (Nottingham), kas piešķir augļu, citrusu toņus aromātā un noskaņu pēcgaršā. Savukārt apiņu aromāta un garšas nianses ieguvām no īpaši aromātiskajiem Golding apiņiem. Alus darītavas Aldaris pirmsākumi meklējami 1865. gadā, kad pēc Bavārijas vācieša Joahima Daudera ieceres Rīgas nomalē tika uzcelta alus darītava Waldschlösschen jeb Meža pils. Aldaris ir viena no retajām alus darītavām Latvijā, kas atrodas savā vēsturiskajā vietā un arī alus brūvēšanas tradīcijas ir saglabājusi līdz pat mūsdienām. 20. gs. sākumā Waldschlösschen bija iemantojusi Eiropā modernākās alus darītavas slavu, par ko liecināja 1906. gadā Rīgā organizētais Eiropas lielāko alus darītāju kongress. Aldara nosaukumu tā ieguva publiskā aptaujā 1937. gadā, kurā piedalījās 3339 cilvēki. A/s "Aldaris" |