Ziņas no biznesa

Dīgstu audzētava Vecapēni investē energoefektīvā apgaismojuma risinājumā, kas ļaus seškāršot ražošanas apjomus un uzsākt eksportu

AgroPols
09.12.2014

Baltijā pirmā LED apgaismojuma pilsētas saimniecība - diedzētava SIA Vecapēni - 2014.gada rudenī investējusi ražošanas modernizācijā, nātrija augstspiediena spuldzes aizstājot ar Philips LED daudzlīmeņu apgaismojumu, kas ļāvis iegūt par 20 % kvalitatīvāku produktu, samazināt elektrības patēriņu par 75 % un rada iespēju nākamgad seškāršot ražošanas apjomu.

“Izmantojot Philips LED daudzlīmeņu apgaismojumu, sešas reizes esam samazinājuši ražošanai nepieciešamo platību - tagad 10 m² varam izaudzēt tikpat, cik pirms tam 60 m². Tuvākajā laikā plānojam dubultot krešu apjomu, kopējām investīcijām šogad sasniedzot 4000 eiro, un nākamgad plānojam investēt jau 20 000 eiro, lai ražotu jaunu produktu - mazās salātlapiņas,” stāsta SIA Vecapēni vadītājs Mārtiņš Kaugars. Pēc ražošanas sakārtošanas, sadarbojoties ar vietējiem dārzeņu vairumtirgotājiem, uzņēmums plāno meklēt eksporta iespējas Lietuvas un Igaunijas tirgū.

“Pirmais komerciālais Philips LED apgaismojuma pilsētas saimniecības projekts tika atklāts Čikāgā. Esam gandarīti, ka Baltijā pirmā pilsētas saimniecība Vecapēni, kur ražošanā izmanto jaunāko Philips inovāciju dārzkopības apgaismojumā - LED daudzlīmeņu apgaismojumu -, ir tieši Rīgā,” akcentē Philips Baltic vadītāja Elīna Gaitniece.

“Philips individuāli katram klientam radītie apgaismojuma risinājumi ir veids, kā ikviena saimniecība var energoefektīvi ražot kvalitatīvus un veselīgus produktus ar izcilām garšas īpašībām arī ziemā. Latvijā plašāka šādu risinājumu izmantošana palīdzētu samazināt dažādu augu, augļu un dārzeņu importu,” uzsver E. Gaitniece.

Garšaugu audzētājs otrajā paaudzē M. Kaugars uzsver, ka ideālos augšanas apstākļos augs neuzņem vairāk nekā tam nepieciešams, tādēļ SIA Vecapēni izaugušais dabiskais, veselīgais un garšīgais produkts ir pat kvalitatīvāks un labāks par ārā augušo. Tāpat viņš norāda: “Kopš SIA Vecapēni izveides pirms teju 20 gadiem, kreses restorānos ir kļuvušas populāras, tomēr sabiedrība kopumā tās vēl nav novērtējusi, par to liecina nelielais pieprasījums tirdzniecības vietās. Tomēr tas pakāpeniski pieaug, un ceru, ka arī Latvijā arvien vairāk augs pieprasījums pēc veselīgiem un zaļiem vietējiem produktiem.”

SIA Vecapēni

Diedzētava SIA Vecapēni, kas attīstījusies no deviņdesmito gadu sākumā Kaugaru ģimenes dibinātās bioloģiskās zemnieku saimniecības Pļaviņu novadā, Rīgā darbību uzsāka 1995. gadā. Ražotnē Rīgā audzē kreses un diedzē sēklas, bet zemnieku saimniecībā līdz 2010. gadam audzēja dažādus garšaugus, salātus, ogas un tādus mazos dārzenīšus kā bietītes, kabacīšus un burkāniņus.

Šobrīd pilsētas saimniecībā audzētās gandrīz 20 dažādu veidu kreses un deviņu veidu diedzētās sēklas izmanto vairāk nekā 60 restorānu Rīgā un Jūrmalā, piemēram, Ostas skati, Bibliotēka Nr. 1 Restorāns, Neiburgs un 36. līnija, kā arī tie pieejami lielākajās tirdzniecības vietās Latvijā. Gada laikā SIA Vecapēni realizē apmēram 100 000 krešu podiņu, no kuriem pieprasītākās ir zirņu kreses, un ap 200 000 diedzētu sēklu iepakojumu. 2013. gadā SIA Vecapēni apgrozījums bija 155 000 eiro.

Royal Philips

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) ir daudznozaru uzņēmums, kura misija ir uzlabot cilvēku dzīves, ieviešot jēgpilnas inovācijas medicīnas, elektronikas patēriņa preču un apgaismošanas jomā.

Pirms 120 gadiem izveidotā kompānija Philips ir apgaismojuma inovāciju līderis pasaulē, un viens no specifiskajiem apgaismojuma pielietojumiem, kuros Philips investējis pētījumos un jaunos risinājumos vairāk nekā 75 gadus, ir apgaismojums dārzkopībā.

Philips ir bāzēts Nīderlandē, tas nodarbina ap 112 000 darbinieku vairāk nekā 100 valstīs. Uzņēmuma pārdošanas apjomi 2013. gadā sasniedz 23,3 miljardus eiro, un tas ir vadošais kardioloģisko un mājas medicīnas preču, kā arī elektrisko ķermeņa kopšanas un mutes higiēnas piederumu ražotājs. Jaunumus par Philips var atrast www.philips.com/newscenter.

Informāciju sagatavoja Līva Jēgere.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana