Ziņas no biznesa

Neraugoties uz Krievijas tirgus zaudēšanu, "Jaunpils pienotava" panākusi apgrozījuma un peļņas pieaugumu

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
27.01.2016

AS "Jaunpils pienotava", kas nodarbojas ar piena pārstrādi un siera ražošanu, 2014.gadā strādāja ar 9,50 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 18% pieaugums salīdzinājumā ar 8,03 miljoniem eiro iepriekšējā gadā, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma peļņa sasniegusi 125 152 eiro salīdzinājumā ar 91 687 eiro 2013.gadā.

Kā norādīts vadības ziņojumā, 2014.gada sezonā satricinājumu pienotavas darbībā izraisīja Krievijas aizliegums piena produktu ievešanai no Eiropas Savienības (ES) valstīm. Tas bija pienotavas lielākais eksporta tirgus, kura iekarošanai bija veltīti vairāk nekā desmit gadi. Šī tirgus zaudēšana, sekojošais piena produktu cenu kritums vietējā un ES tirgū, Krievijas aizliegums vest tranzītā piena produktu kravas, kā arī rubļa devalvācija izsauca piena cenas samazināšanos, tirgus pārprodukciju un realizācijas kritumu. Tomēr uzņēmums aktivizēja darbu, lai palielinātu vietējā tirgus daļu, kā arī meklētu jaunus eksporta tirgus.

Pārskata gadā sabiedrības galvenais notikums bija ražotnes rekonstrukcijā iegūto papildu ražošanas jaudu apgūšana. Lai samazinātu industriālo produktu īpatsvaru sortimentā, tika attīstīta krējuma pārstrāde, sortimentā iekļaujot 15% un 25% krējumu. Sākot ar jūniju, pienotava sāka privātās markas biezpiena un skābā krējuma ražošanu "Rimi Latvija" veikaliem. Tika sākta koncentrētu siera sūkalu ražošana, padarot siera sūkalas no blakusprodukta, par kura utilizāciju ir jāpiemaksā, par produktu ar pievienoto vērtību.

Turpinot attīstību, 2015.gadā "Jaunpils pienotava" īstenoja kārtējo Lauku atbalsta dienesta projektu, investējot ražošanas attīstībā 600 000 eiro, palielinot biezpiena un skābā krējuma ražošanas jaudas, kā arī uzstādot līniju "Pasta Fillata" tipa sieru ražošanai.

1997.gadā reģistrētā AS "Jaunpils pienotava" turpināja 1912.gadā dibinātās pienotavas darbu. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 853 728 eiro, tas nodarbina 103 darbiniekus.

"Jaunpils pienotavas" pamatdarbības veids ir biezpiena, krējuma un siera ražošana. Uzņēmuma produktu klāstā ir, piemēram, sieri "Bauska", "Mednieku", "Zelta", "Olimps" u.c., pilnpiena un vājpiena biezpiens, kā arī krējums.

Uzņēmuma ražotne pilnībā atbilst ES, Krievijas un citu valstu tirgus normatīvu prasībām, kas ļauj produktus realizēt ne tikai Latvijā, bet arī Krievijā, Lietuvā, Vācijā, Izraēlā, ASV, Anglijā.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana