Ziņas no biznesa

Sējas darbi norit visā Latvijā

Ilze Rūtenberga-Bērziņa, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)
25.04.2016

Neraugoties uz mainīgajiem un vēsajiem laika apstākļiem, pirmie sējas darbi notiek visā Latvijā, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) speciālistu apkopotā informācija.

Oskars Balodis, LLKC Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms: "Ziemāji Zemgalē un Kurzemē attīstās ļoti labi. Salīdzinoši vēsie laika apstākļi nesteidzina augu augšanu, bet gan nostiprina to sakņu sistēmu - graudaugi papildus cero, bet rapsis ierieš spēcīgus pumpurus. Agrākajiem ziemas kviešiem jau sākusies stiebrošana. Marta beigās un aprīļa sākumā Zemgalē un Kurzemē kā pirmos jau iesēja pupas un zirņus, bet pašlaik tiek sēti pēdējie vasarāju lauki. Vasarāju sēja šajos reģionos uzskatāma par samērā agru, tādēļ ir ielikts labs pamats augstvērtīgām ražām."

Ja Kurzemē un Zemgalē zemnieki sēju plāno pabeigt vēlākais nākamnedēļ, tad Daugavas otrā pusē - Vidzemē un Latgalē - situācija nav tik optimistiska, liecina LLKC speciālistu apsekojumi.

Anita Brosova, LLKC Madonas biroja augkopības konsultante: "Kopumā Vidzemē 90% ziemāju graudaugu ziemu pārcietuši labi. Diemžēl vairāk nekā 60% rapša Murmastienes un Barkavas pusē nāksies pārsēt, jo tie izsala. Zemnieki gan vēl nogaida ar vasaras rapša sēšanu. Pavasara sējas darbi jau sākušies, apsētas pupas un zālāji, bet graudu sēja sākta minimāli."

Valērijs Kairāns, LLKC Krāslavas biroja augkopības konsultants: "Pie mums ziemāju graudaugi pārziemojuši labi. Rapsis gan nedaudz izsalis - aptuveni 30%. Tomēr šī izsalšana lielā mērā atkarīga no izvēlētās sēšanas tehnoloģijas un rapša šķirnes. Tiem, kuri izvēlējušies hibrīdus, rapsis pārziemojis labi. Protams, arī ziema deva savu, - Rēzeknē, Aglonā sniega nebija, tur situācija sliktāka, bet Krāslavā, kur sniega sega bija, situācija ir daudz labāka."

Arī Vidzemē ar izsalušo sugu pārsēšanu saimnieki vēl nogaida, bet, tāpat kā citviet, šajā reģionā jau sēj pupas, auzas, vasaras kviešus.


Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)

x

Paroles atgadināšana