Ziņas no biznesa

Šogad rekordagri nokulti pirmie graudi

Maija Brikmane, Dobeles dzirnavnieks
15.07.2016

Ceturtdien, 14.jūlijā, viens no lielākajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs AS "Dobeles dzirnavnieks" pieņēmis pirmo miežu graudu kravu no ZS "Atmodas". Šogad uzņēmums plāno pieņemt 250 000 tonnas graudu, kas ir par trešo daļu vairāk nekā pērn.

"Kopumā esam iesējuši 27,5 ha ziemas miežu. Līdz šim novāktas jau 83,7 tonnas graudu, no kurām 52 tonnas vēl nav piegādātas pieņemšanas punktam. Raža ir tiešām teicama - graudos ir 15-15,6% mitruma, kas skaitās labs rezultāts. Šogad galvenais ir labvēlīgs un sauss laiks, novācot ražu," saka ZS "Atmodas" pārstāvis Henriks Gotrups (Henrik Gotrup). "Ar "Dobeles dzirnavnieku" sadarbojamies jau otro gadu - pērn nodevu Dobelei 1300 tonnas graudu, visu ražu, kas bija mūsu laukos ienākusies. Novērtēju uzņēmuma operativitāti un pretimnākšanu!" ZS "Atmodas" kopējā zemniecības platība sasniedz 370 hektārus, un Henriks ar zemniecību Latvijā nodarbojas jau vairāk nekā 10 gadu.

"Dobeles dzirnavnieka" praksē šis ir pirmais gads, kad graudu raža ienākusies tik ātri, norāda "Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils. Līdz šim agrākais laiks, kad saņemti pirmie graudi, ir bijušas jūlija beigas, divdesmitie datumi. Šī gada 14.jūlijs ir rekords. Kopumā ziemāju ražas plānotas labas, lai arī dažviet bagātīgi mēslotie ziemāji guļ veldrē, kas var negatīvi ietekmēt graudu kvalitāti. Sausā pavasara dēļ prognozē mazāku vasarāju ražu. Rapsis un rudzi gaidāmi jūlija beigās, savukārt ziemas kvieši - augusta sākumā. Lielāko daļu uzņēmuma iepirkto graudu sastādīs pārtikas kvieši.

Kviešu cenas biržā pagaidām saglabājušās pagājušā gada līmenī, proti, 155-165 eiro par tonnu. Kaltēšanas un tīrīšanas izmaksas nav mainījušās. Graudus pārdodot "Dobeles dzirnavniekam" līdz 2017. gada 1.maijam, par pieņemšanu un graudu uzglabāšanu papildus nav jāmaksā.

"Pašreiz pasaulē ir lieli graudu krājumi, tādēļ cenas nav augstas un netiek prognozētas krasas svārstības. Tomēr, ja zemniekam ir vēlme, tad, tāpat kā iepriekšējā gadā, iespējams fiksēt piegādāto graudu apjomu atbilstoši konkrētā brīža biržas cenai, kas sniedz iespēju saņemt fiksēto maksu par graudiem arī vēlāk, neskatoties uz cenu izmaiņām tirgū," saka K. Amsils. "Darām visu, lai atvieglotu un paātrinātu graudu nodošanas procesu. Līdz ar jauna elevatora un graudu torņa izbūvi graudu uzglabāšanai esam kāpinājuši jaudu, procesus sekmēs arī jaunais graudu pieņemšanas punkts Gulbenē."

Līdz ar jauno ražu tiks pabeigts arī vērienīgs investīciju projekts graudu pieņemšanas un uzglabāšanas kapacitātes palielināšanai - jaunu graudu uzglabāšanas torņu izbūve. Kopējās projekta izmaksas ir 6,5 miljoni eiro, un tā rezultātā uzņēmuma graudu uzglabāšanas kapacitāte tiks palielināta par trešdaļu un sasniegs 150 000 tonnas.

Graudu pieņemšana Dobelē notiek no plkst. 7.00 līdz pat 24.00, un intensīvākajā kulšanas periodā uzņēmums pieņems graudus visu diennakti. Papildus atklāts graudu pieņemšanas punkts Gulbenē, Dzelzceļa ielā 6 - tā darba laiks tiks piemērots kulšanas intensitātei. Arī šogad "Dobeles dzirnavnieks" turpina pilnveidot graudu pieņemšanas sistēmu, lai standarta situācijā uzņēmuma teritorijā zemniekiem nebūtu jāpavada ilgāk par 30 minūtēm.

"Dobeles dzirnavnieks" iepērk mīkstos un cietos kviešus, rudzus, miežus, auzas un tritikāli, kā arī kā rapsi, griķus, zirņus un pupas. Uzņēmums lielāko daļu no graudiem pārstrādā, daļu realizē nepārstrādātā veidā vai uzglabā. Tā kā ir audzis pieprasījums gan pēc bioloģiski ražotas pārtikas, gan dzīvnieku barības, šogad uzņēmums iepirks arī bioloģiski audzētas pārtikas auzas un bioloģiski audzētus lopbarības kviešus, miežus, tritikāli, zirņus un pupas.

Dobeles dzirnavnieks

x

Paroles atgadināšana