Ziņas no biznesa

Pabeigta cūku likvidēšana Āfrikas cūku mēra skartajā saimniecībā "Rukas"

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
20.01.2017

Krimuldas novada cūku novietnē "Rukas", kurā aizvadītajā nedēļas nogalē tika konstatēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums, šonakt pabeigta visu cūku likvidēšana.

Patlaban novietnē notiek tehnikas un aprīkojuma tīrīšana un dezinficēšana. Turpinās dzīvnieku barības izvākšana un iznīcināšana. Notiks cūku mītņu tīrīšana un sagatavošana dezinfekcijai.

Pārtikas un veterinārais dienests turpina epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā Āfrikas cūku mēris ievazāts novietnē.

Atgādinām, ka trīs kilometru rādiusā ap slimības skarto novietni noteikta aizsardzības zona un desmit kilometru rādiusā - uzraudzības zona, kurās aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Tāpat šajās zonās PVD veic visu mājas cūku novietņu pārbaudes, kā arī iegriežas saimniecībās, kuras nav reģistrējušās kā cūku turētājas. Šādā veidā PVD ir atklājis jau divas piemājas saimniecības, kuras nebija ziņojušas Lauksaimniecības datu centram, ka tajās tiek turētas cūkas.

PVD atgādina - gadījumā, ja saimniecībā tiek konstatēts Āfrikas cūku mēris, kompensācijas tiks izmaksātas tikai tām saimniecībām, kuras savas cūkas būs reģistrējušas Lauksaimniecības datu centrā.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana