Citas ziņas sadaļā
Reģionālajā attīstībā liela uzmanība jāpievērš mazām un attālinātām pašvaldībām
Informācija par šā gada rezultātiem dabiski nārstojošo lašu un taimiņu aizsardzībā
Vējonis Tērvetē atzīmē daudzpusīgu lauksaimniecības uzņēmumu attīstību
Jaunas metodes un saimniekošanas priekšrocības laukos
Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs aizvada lauku dienas augkopības demonstrējumu saimniecībā "Purmaļi"
Jānis Dūklavs: SIA Baltic Dairy Board jauna pieeja piena pārstrādei un eksporta tirgiem
Upes nēģi nārsto mākslīgi izveidota nārsta vietā
Gudri saimniekojot mežā, tā īpašnieks var gūt ekonomisku labumu savas dzīves laikā
Ukrainas lauksaimnieki izmantos Latvijas pieredzi
Somijas lauksaimnieki kļūst par konkursa "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā 2015" uzvarētājiem
PieredzeMājas vīnu, iespējams, varēs tirgot legāliIlze Šķietniece, Kurzemes vārds
09.10.2009 Saeimas komisija ir konceptuāli atbalstījusi priekšlikumu ļaut realizēt mājās gatavotu vīnu un citus alkoholiskos dzērienus. Liepājas puses vīndari to sauc par normālu lēmumu. (Fragments) Saeimas komisija ir konceptuāli atbalstījusi priekšlikumu ļaut realizēt mājās gatavotu vīnu un citus alkoholiskos dzērienus. Liepājas puses vīndari to sauc par normālu lēmumu. Tagad ļauj tikai degustēt Gaviezes pagasta "Vēžu" saimnieks Mārcis Jukšs ar vīna raudzēšanu nodarbojas jau vairāk nekā 10 gadu. Viņa pagrabā atrodams ķiršu, upeņu, ērkšķogu, ābolu, pīlādžu vīns. "Mēģināts ir viss kaut kas, bet teikt, ka no visa sanāk garšīgs, būtu pārāk skaļi. Gadās jau visādi brīnumi," atzīst M. Jukšs. Tagad nobriedušas vīnogas, bet no tām vien vīnu nevarot taisīt, esot jāliek klāt aronijas un pīlādži. "Mūsējās vīnogas švaki dzidrinās," paskaidro M. Jukšs. Labs vīns sanāk, ja vismaz gadu to notur, bet ideālo garšu tas iegūst tikai pēc trim, četriem gadiem. Parasti gan tas neizdodoties. "Viena pudele man ir, kas stāv piekto gadu," pasmaida M. Jukšs. Viņš piedalās Vīna svētkos Sabilē, uzņem ekskursantus arī savās mājās, taču interesentiem saimnieka gatavotos dzērienus ļauts tikai degustēt. Tirgošana jau būtu likumpārkāpums. Arī fotomākslinieks Varis Sants 10 gadu nopietni nodarbojas ar vīna raudzēšanu mājas apstākļos. "Tiklīdz sāc tajā visā dzīvot, saproti, kas ko rada, ir tikai piecu procentu iespējamība, ka nekas nesanāks un vīns saies etiķī," viņš saka un piebilst, ka etiķi tiešām arī gatavo no vīniem, kas pašam negaršo. V. Sants pastāsta, ka vīnu raudzē tik lielā daudzumā, ka atliktu arī pārdošanai. "Pēc kvalitātes tāds vīns, kā man iznāk, veikalā varētu maksāt piecus līdz septiņus latus," viņš vērtē. |