Pieredze

Mikroorganismi kalpo cilvēku labklājībai

Ina Zelča, www.nra.lv
11.10.2009

Viens no galvenajiem bioloģiskās augu aizsardzības paņēmieniem ir mikrobioloģisko preparātu lietošana. SIA Bioefekts preparātu sastāvā ir mikroorganismi, kas stimulē augu augšanu un attīstību, stiprinot imunitāti un noturību pret slimībām; neļauj savairoties augiem nelabvēlīgajiem mikroorganismiem; ir atsevišķu patogēnu dabīgie ienaidnieki.


Mikroorganismi kalpo cilvēku labklājībai

(Fragments) Viens no galvenajiem bioloģiskās augu aizsardzības paņēmieniem ir mikrobioloģisko preparātu lietošana. SIA Bioefekts preparātu sastāvā ir mikroorganismi, kas stimulē augu augšanu un attīstību, stiprinot imunitāti un noturību pret slimībām; neļauj savairoties augiem nelabvēlīgajiem mikroorganismiem; ir atsevišķu patogēnu dabīgie ienaidnieki.

SIA Bioefekts preparātu sastāvā esošie mikroorganismi ir izdalīti no Latvijas augsnes un citiem dabas komponentiem. Pavairoti laboratorijas apstākļos, tie tiek izmantoti kultūraugu aizsardzībā un stiprināšanā. Mikrobioloģiskais mēslojums ir koncentrēts mikroorganismu komplekss uz kūdras substrāta bāzes. SIA Bioefekts preparāti nav ģenētiski modificēti, tos nevar pārdozēt, jo augsnē darbojas pašregulācijas mehānismi. Bioloģiskie augu aizsardzības līdzekļi ir reģistrēti Latvijas Republikā un lietojami bioloģiskajā lauksaimniecībā. SIA Bioefekts Latvijā darbojas jau kopš 1993. gada.

Galvenie bioloģiskās saimniekošanas principi ir minimāla iejaukšanās dabas procesos un tās daudzveidības saglabāšana. Intensīvas saimniekošanas rezultātā tiek izjaukts dabiskais augsnes sastāvs un mikroorganismu dabiskais līdzsvars. Bagātinot augsni ar kompostu vai sadalītiem kūtsmēsliem, tiek palielināta mikroorganismu daudzveidība. Kūtsmēsli vai komposts satur gan labus, gan nosacīti sliktus mikroorganismus. Nodrošinot augiem labvēlīgo mikroorganismu esamību augsnē, tiek mērķtiecīgi kontrolēta un kavēta augu patogēnu savairošanās. Lai sekmētu pareizu komposta sadalīšanos, tiek piedāvāts Biokompostētājs. Iestrādājot augsnē kompostu, barības vielu izmantošana ir pakāpeniska, nepārtraukta un ilgstoša. Arī augsnes kaļķošana, irdināšana, mitruma regulēšana un augu sekas maiņa ir svarīgi faktori augsnes mikrobioloģisko procesu uzlabošanā.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana