Pieredze

Sākusies meža dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
04.11.2011

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), izmantojot mazās aviācijas lidmašīnas, pagājušajā nedēļā uzsāka un līdz pat novembra vidum turpinās meža dzīvnieku orālo vakcināciju, izvietojot trakumsērgas vakcīnas. Vakcīnu izvietošana šoruden uzsākta no Vidzemes.

Meža dzīvnieku vakcinācijai tiek izmantota novājināta trakumsērgas vīrusa SAD BERN celmu saturoša vakcīna „Lysvulpen por.a.u.v.”,, kas iestrādāta zivju miltu, tauku un parafīna maisījuma iekšpusē.

Vakcīnas tiks izvietotas vienmērīgi – 20 līdz 25 vakcīnas uz 1 km2, arī apdzīvotu vietu tuvumā, tādēļ Pārtikas un veterinārais dienests aicina iedzīvotājus, kuri pamanījuši vakcīnu - brūnganu kubiņu, nedaudz mazāku par sērkociņu kastīti, to neaiztikt, jo meža dzīvnieki sajutīs cilvēku smaržu un ēsmu neēdīs.

Vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarsmē ar vakcīnu (ēsmas iekšpusē tā ir šķidra) – tā nonākusi acīs vai brūcē, jāvēršas pie ārsta. Pārtikas un veterinārais dienests aicina pieaugušos par vakcīnām informēt arī bērnus un lūgt tos nekādā gadījumā vakcīnas neaiztikt. Lai gan vakcīna nav paredzēta suņiem un kaķiem, dzīvnieka veselība, kurš to būs apēdis, netiks apdraudēta.

Jāatgādina, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk nevakcinēti suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Pateicoties savvaļas dzīvnieku vakcinācijai, trakumsērgas izplatība Latvijā kardināli samazinājusies. Salīdzinot ar 2005. gadu, kad PVD uzsāka meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, trakumsērgas gadījumu skaits no 421 gadījuma samazinājies līdz 16 gadījumiem 2010. gadā. Šogad Latvijā dzīvniekiem nav reģistrēts trakumsērgas saslimšanas gadījums, ko var uzskatīt par nozīmīgu panākumu un līdz šim nebijušu faktu Latvijas vēsturē.

Saskaņā ar trakumsērgas apkarošanas programmu savvaļas dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu jāveic vēl divus gadus pēc pēdējā reģistrētā trakumsērgas gadījuma valstī.

Liela loma trakumsērgas izskaušanā ir mājas dzīvnieku, īpaši to mājas dzīvnieku, kas tiek turēti lauku sētās, vakcinācijai pret trakumsērgu. PVD pārbaudes liecina, ka katrā trešajā no pārbaudītajām dzīvnieku novietnēm, saimnieki joprojām nav vakcinējuši pret trakumsērgu suņus un kaķus.

Trakumsērgas apkarošana ir viena no Eiropas Savienības prioritātēm. PVD izstrādāto trakumsērgas apkarošanas programmu ir apstiprinājusi un līdzfinansē Eiropas Komisija.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana