Pieredze

Arī Latgalē zemnieki saimnieko moderni

AgroPols
13.11.2014

Zemnieks Kristaps Mūrnieks saimnieko Preiļu pusē un nevar iedomāties graudkopību bez modernajām tehnoloģijām. Ja vēl pirms 15 gadiem gaisa dzesēšanas sistēmas jeb kondicionieri bija tikai modernās mašīnās, šodien modernās tehnoloģijas ir ienākušas arī šajā zemnieku saimniecībā. To cik moderni saimnieko zemnieki Latgalē un cik tam palīdz Eiropas Savienība, vēsta radio raidījums "Pi myusim Latgolā".

"Cilvēkam ir jāsaprot, ko tas dod. Kombainam bija tāds demo variants, kur bija salikts daudz kas, piemēram, kompresors. Parasti, ja ir kompresors, tad tas ir lai piepumpētu riepas vai vēl kaut ko. Tagad es kombainu bez kompresora vispār neņemtu, jo ar to var tīrīt gan sietus, gan nopūst putekļus pirms remonta," par jaunumiem lauksaimniecības tehnikā stāsta Kristaps Mūrnieks.

Kristaps Mūrnieks rapša laukus ir pārņēmis no vecākiem, bet neskatoties uz to, ka nav sācis no nulles, bez Eiropas Savienības fondu atbalsta saimniecību modernizēt nevarētu.

"Pasmagi būtu. Tas tehnikas spēks būtu krietni vecāks. Kombains graudu novākšanai strādā vienu mēnesi gadā. Summas ir milzīgas, tāpēc jāņem, ko nu tā Eiropa dod. Principā, pēc iestāšanās Eiropas Savienībā, tas skats pavērās cerīgāks - projekti, tehnika. Modernā traktorā tu vari dienu nostrādāt pat baltā kreklā strādāt un nenogurt," par Eiropas Savienības atbalsta nozīmi tehnikas iegādei atklāj jaunais graudkopis, "tāpat es nevaru iedomāties, tagad pirkt traktoru bez kondicioniera. Pilnīgs vājprāts! Te viens otrs vēl pērk bez...."

Rēzeknes novada Ilzeskalna pagasta zemnieks Elmārs Kotāns stāsta, ka mūsdienu tehnoloģijas, ne vien atvieglo cilvēku darbu, bet arī ļauj saimniekot efektīvāk. "Pluss ir tajā, ka var strādāt ražīgāk - jaunāka tehnika, mazāk remontu, efektīvāka minerālmēslu iestrāde, līdz ar to mazāk vajag tās indes, ķīmijas. Pie kulšanas mazāki graudu zudumi kombainam. Līdz ar to ir racionālāks darbs," uzsver Elmārs Kotāns. "Mums saimniecībā ir diezgan moderna tehnika, un tā ir iegādāta pēdējo sešu gadu laikā. Bez Eiropas atbalsta tas būtu iespējams, bet ne tādos apjomos."

Vairāk par moderno saimniekošanu Latgalē klausieties 31.oktobra raidījumā "Pi myusim latgolā" sekojot zemāk norādītajām saitēm.

Klausīties raidījumu:

http://www.pimyusimlatgola.lv/pi-myusim-latgola/

http://www.lakuga.lv/wp-content/uploads/2014/10/Pi-myusim-Latgola-31_10_2014.mp3

Informāciju sagatavoja producentu grupa "Lietišķā Latgale".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana