Zināšanas saimniekošanai

11. saruna. Pirkt vai audzēt pašam

Sanita Spruģe, AgroPols
17.12.2007

Pievienotie dokumenti

11.doc
Sanita Spruģe, LLKC
Ko izvēlēties?
Turpinām iespējamo ieguldījumu izvērtēšanu.
Ja saimnieks ir nolēmis palielināt slaucamo govju skaitu līdz 50, tad papildus šobrīd saimniecībā esošajiem tam ir nepieciešami 18 dzīvnieki. Pieņemsim divas iespējamās alternatīvas, proti - saimniecībai ir iespējams ganāmpulku paplašināt, pašiem izaudzējot teles par slaucamām govīm vai arī iegādāties tās ārpus saimniecības.
Šo divu alternatīvo lēmumu sākotnējais novērtējums (sk. iepriekšējo sarunu "AgroPola" 22. nr.) apkopots 1. tabulā.
Sākotnēji izvērtējot 1. tabulā norādītos kritērijus, darbaspēka nodrošinājums, zināšanas un profesionālā kompetence vērtēta kā daļēji atbilstoša, jo saimniekam radīs grūtības atrast nepieciešamo darbaspēku tik īsā laikā, arī dzīvnieku iegāde prasīs papildu zināšanas formalitāšu sakārtošanā.
Pēc sākotnējās novērtēšanas kā saimniecībai pieņemamus un atbilstošus atstāsim abus variantus, bet realizācijai ir nepieciešams tikai viens. Lai izvēlētos labāko, turpināsim ar finansiālo novērtējumu, par ko ir šī saruna.
Kas no tā būs?
Iepriekšējās sarunās esam noskaidrojuši, ka govju skaita pieaugums vai slaukšanas un govju barošanas modernizācija ietekmēs ne tikai izslauktā piena daudzumu, bet radīs arī vairāku ražošanas faktoru (barības patēriņa, darbaspēka u. c.), kā arī blakusproduktu (piemēram, papildu jaundzimušie teļi) izmaiņas. Tādējādi plānoto investīciju novērtēšanas procesa turpinājumā svarīgākie jautājumi, uz kuriem jārod atbildes, ir vairāki.
· Kādus jaunus vai papildu ieņēmumus saimniecība gūs izmaiņu rezultātā? Tas būs primārais projekta ieviešanas nosacījums, cik lieli būs ieņēmumi, kas radīsies, ganāmpulku palielinot. Ja skatāmies pēc bruto seguma (7. saruna "AgroPola" 16. nr.), tad ieņēmumi (bez atbalsta maksājumiem) no 50 govīm, ganāmpulku atjaunojot ar pašaudzētu teli, būs Ls 59 981 (1199,62*50 = 59 981), pērkot grūsnu teli - Ls 51 881 (1037,62*50 = 51 881). Tātad papildus esošajiem ieņēmumiem (Ls 38 387,84) saimniekam būs attiecīgi Ls 21 593,16 un Ls 13 493,16. Ekonomiskās izvērtēšanas aprēķinu rezultāti ir apkopoti 2. tabulā.
Papildu ieņēmumu aprēķināšanai jāpievērš uzmanība arī augkopībā, jo šos ieņēmumus var radīt optimālu agrotehnisko termiņu ievērošana, kas svarīgi, izvērtējot lauksaimniecības tehnikas iegādi. Ja agrotehniskie termiņi tiek nokavēti, rodas papildu zaudējumi, jo optimālo agrotehnisko termiņu (sēšanai, pļaušanai, kulšanai...) izmanto tehnikas īpašnieks pats. Ja runājam par graudaugu kulšanu, šim pakalpojumam optimālu termiņu ievērot ir grūti, bet lielāka nozīme ir graudu mitrumam, kas veido papildu izmaksas kaltēšanai. Tāpat rezultātu ietekmēs arī saņemtā pakalpojuma kvalitāte.
· Vai un kādas jaunas papildu izmaksas radīsies? Kā jau minēju, ganāmpulka paplašināšana palielinās mainīgās izmaksas. Mūsu saimniecībā ganāmpulka paplašināšana palielinās izmaksas par Ls 12 615,66.
(50*700,87 - 32*700,87= 12 615,66)
Projekta realizācija var prasīt arī papildu konsultācijas, tāpat papildu izmaksas var rasties tehnikas iekārtu piegādei, uzstādīšanai, dokumentācijas kārtošanai u. c.
· Vai un kādas izmaksas tiks ietaupītas, projektu realizējot? Izmaksas ietaupīsies, ja, projektam realizējoties, mainīsies ražošanas tehnoloģija. Ja tiek modernizēta govju slaukšana vai mehanizēta kūtsmēslu izvākšana, samazināsies izmantotā darbaspēka daudzums. Tas ilgtermiņā dos lielāku ekonomisko efektu. Augkopībā, iegādājoties tehniku, kas kombinēti, vienā piegājienā, izdara vairākus darbus reizē, var samazināties degvielas izmaksas.
· Vai un kādi ieņēmumu avoti tiks zaudēti? Ja, projektu realizējot, saimniecība nolemj specializēties, tādējādi atsakoties no blakusieņēmumu avotiem.
Līdzekļu ieguldījumu izvērtēšanā svarīgi ir noteikt visus iespējamos ieguldījuma veidus, kas:
· varētu būt izdevīgi, lai nerastos situācija, ka tiek veikts labs, bet ne pats labākais, ieguldījums;
· izvērtēti, ņemot vērā iespējami dažādākas cenu un ražības izmaiņas;
· atrisinās ražošanas procesa izvērtēšanā atklātās problēmas.
Kā to izdarīt?
Svarīgākā loma investīciju novērtēšanā un lēmumu pieņemšanā ir finanšu plānam, kas ir pamatā investīciju projekta īstenošanas iespējamiem rezultātiem. Tas ļauj novērtēt iespējamās saimniekošanas izmaiņas, konkrēto lēmumu īstenojot. Jebkura pieņemtā lēmuma kvalitāte būs atkarīga no pareiza izdevumu un ieņēmumu novērtējuma. Precīzi paredzēt, kādas ekonomiska rakstura izmaiņas notiks investīciju projekta realizācijas laikā, ir grūti, bet izvērtēt iespējamos variantus pirms lēmuma pieņemšanas ir ieteicams un pat nepieciešams. Turklāt jāņem vērā, ka, izvērtējot, vajadzētu spēt ieskatīties nākotnē un paredzēt tirgus un nozares attīstību.
Lai veiktu ieguldījumu analīzi, vispirms nepieciešams savākt pamatdatus, kas būs nepieciešami lēmuma finansiālam pamatojumam. Pat nelielas kļūdas vai neprecizitātes var ietekmēt pieņemto lēmumu. Tāpat nelielas kļūdas var radīt lielus finansiālus sarežģījumus projekta realizācijā.
Pieņemsim, ka reizē ar govju iegādi saimnieks papildus ir nolēmis veikt kūts rekonstrukciju, un plānotās izmaksas papildu govju iegādei un ganāmpulka atjaunošanai ir Ls 20 000, arī kopējās izmaksas projekta realizācijai palielinās par šo summu.
Kad atmaksāsies?
Viens no vienkāršākajiem novērtējuma rādītājiem ir atmaksāšanās laiks. Tas ļauj noteikt, cik ātri ikgadējā iespējamā naudas plūsma (ieguldījuma radītā peļņa) "atmaksās" ieguldīto kapitālu. Plānojot nākotni, ir grūti precīzi noteikt iespējamos finansiālos lielumus, bet, kā jau tas vairākkārt norādīts, plāns balstās uz pamatotu pieņēmumu ar pieļautu varbūtību - būs vai nebūs. Pieņēmums, kādu saimnieks var izdarīt par investīcijas objekta ekonomisko novērtējumu, ir saistīts ar projekta realizācijas riska pakāpi. Jo augstāks risks projekta realizācijai, jo attiecīgi piesardzīgiem ir jābūt pieņēmumiem.
Ikgadējā naudas plūsma ir atkarīga no projekta realizācijas gaitas. Vērtējot mūsu piemēru, 1. variantā dzīvnieku skaitu 1 gada laikā palielinām vidēji par 6 dzīvniekiem. Tādējādi peļņa palielināsies pakāpeniski - no Ls 4654,02 pirmajā gadā, sasniedzot Ls 12 439,50 trešajā gadā un veidojot Ls 8546,76 vidēji periodā. Savukārt 2. variantā peļņas lielums Ls 12 439,50 tiek nodrošināts katru gadu.
Atmaksāšanās laiku aprēķina:
Atmaksāšanās laiks = Ieguldītā kapitāla sākotnējās izmaksas/Ikgadējā naudas plūsma

Ieguldījumu atmaksāšanās laiks parāda gadu skaitu, kuros var segt ieguldījumu ar peļņu, kas iegūta, pateicoties šim ieguldījumam. Tātad, ganāmpulku paplašinot ar saviem ataudzētajiem dzīvniekiem, tie ir 2,6 gadi, bet pērkot - 2 gadi.
Lai novērtētu aprēķināto rezultātu, to var salīdzināt ar iepriekšnoteikto vēlamo (maksimālo) atmaksāšanās periodu, kura ilgumu ieguldījuma projekts nedrīkst pārsniegt, vai ar citu alternatīvu projektu atmaksāšanās periodu. Priekšroka būtu jādod projektam ar īsāku atmaksāšanās periodu, jo ilgs atmaksāšanās periods nozīmē to, ka kapitāls tiek iesaldēts, un ir augsts ieguldījuma risks.
Tomēr, aprēķinot atmaksāšanās periodu, netiek ņemts vērā, cik ilgs būs šā ieguldījuma mūžs. Tas īpaši aktuāli tad, ja aprēķinātais atmaksāšanās laiks ir līdzīgs ar derīgās lietošanas laiku, un tas attiecināms ne tikai uz dzīvniekiem, bet arī uz tehniku. Ieguldījuma mūžu var saistīt ar ekonomiskās dzīves ilgumu - gadu skaitu, kuros iegādātais objekts ir pelnītspējīgs. Tie būs gadi, kuros ražošanas procesā radīsies pozitīva naudas plūsma.
Aprēķinot atmaksāšanās laiku, netiek ņemtas vērā naudas vērtības izmaiņas, atkarībā no laika faktora. Jo zinām taču, ka nauda rīt nebūs tikpat vērtīga, cik šodien. Tāpēc atmaksāšanās laiks ir tikai viens no kritērijiem dažādu ieguldījumu salīdzināšanai.
Cik dos katrs ieguldītais lats?
Izvēloties labāko alternatīvu no visiem ieguldījumu variantiem, primārais izvēles kritērijs ir peļņas lielums. Taču iespējamās peļņas daudzums atkarīgs arī no ieguldītā sākotnējā kapitāla. Tādējādi izvēlētajam projektam ir jānodrošina vislielākā peļņa uz katru ieguldīto kapitāla vērtības lielumu - latu. Lai to novērtētu, tiek izmantots kapitāla ienesīguma (rentabilitātes) rādītājs.
Vienkāršos projektos šo lielumu iegūst, izsakot plānotās tīrās peļņas (pēc amortizācijas, procentu un nodokļu nomaksas) proporciju kopējā investīciju summā, t. i.:
Kapitāla ienesīgums = (Tīrā peļņa/Ieguldījuma summa)* 100%

Šo rādītāju sauc par pašu kapitāla atgriešanu un definē kā procentu gadam, kas ļauj aprēķināt ieguldītās naudas atgriešanās likmes un salīdzināt tās.
Pērkot teles ārpus saimniecības, katrs ieguldītais lats dos Ls 0,49 gadā (sk. 2. tabulu -
Ls 12 439,50 / Ls 25 464,80*100 = 48,85%), savukārt saimniekam pašam ataudzējot ganāmpulku - Ls 0,379. Tomēr, pērkot dzīvniekus, jau 2. gadā tiek sasniegts ievērojams peļņas palielinājums, kas šos līdzekļus ļauj ieguldīt citur, citu ideju realizācijā, kas savukārt nav iespējams 1. variantā. Tāpēc varam teikt, ka pirkšanas variants nodrošina papildu ienākumus, sniedz labāku rezultātu un augstāku efektivitāti. Lielāka vērtība ir tam ieguldījumam, kurš naudas apritē nonāk ātrāk.
Ko darīt tālāk?
Papildus jau minētajiem investīciju novērtēšanas rādītājiem, kā jau minēju, vērā tiek ņemta arī naudas vērtība nākotnē. Veicot noteiktus aprēķinus, diskontējot visus no projekta realizācijas gaidāmos naudas ieņēmumus un izdevumus līdz to pašreizējai vērtībai. Tas nozīmē, ka nākotnē plānoto peļņu izsaka šodienas naudas vērtībā, izmantojot procentu likmi, kas reāli iegūstama, ieguldot naudu kaut kur citur (bankas depozītā, vērtspapīros, akcijās utt.). Tas īpaši aktuāli ir projektiem, kuru realizācija prasa ne tikai lielus līdzekļus, bet arī ilgu laika periodu.
Šobrīd, izvēloties labāko iespējamo risinājuma variantu, neesam ņēmuši vērā finanšu nodrošinājumu, t. i., vai projektu saimnieks realizēs ar saviem līdzekļiem, vai vērsīsies bankā pēc kredīta. Kredītlīdzekļu piesaiste iecerēto projektu sadārdzinās, jo papildus būs jāmaksā kredītprocenti.
Lauksaimniecības investīciju projektos, kapitālieguldījumu ekonomiskās efektivitātes noteikšanai svarīgs ir bruto produkcijas, bruto un tīrā ienākuma pieaugums uz kapitālieguldījumu, ražošanas izmaksu, laika un zemes platības vienību, kā arī ražošanas izmaksu ietaupījums gadā uz vienu ieguldīto naudas vienību. Palielinoties bruto produkcijas, bruto un tīrā ienākuma ieguvei uz kapitālieguldījumu latu vai izmaksu latu, pazeminās produkcijas pašizmaksa, pieaug atdeve un rentabilitāte, tāpēc šie rādītāji jāuzskata par vissvarīgākajiem kapitālieguldījumu ekonomikas efektivitātes rādītājiem.
Apkopojot visus iepriekš minētos faktorus, lēmumu par investēšanu konkrētā projektā ietekmēs iespējami īsāks atmaksāšanās termiņš, salīdzinošs projekta lētums, inflācijas zaudējumu riska samazināšana, finanšu ieņēmumu stabilitāte, augsta projekta realizācijas rentabilitāte. Tāpat, vērtējot projekta naudas plūsmu, jāņem vērā izdevīgāku alternatīvu neesamība investīciju resursu ieguldīšanai konkrētajā laika brīdī, kā arī atbilstība uzņēmuma pašreizējai vai ilgtermiņa stratēģijai.
Tomēr, kuru no izvēlētajiem variantiem īstenot, izšķirs nevis skaitļi, bet gan pārdomāta un ar skaitļiem pamatota saimnieka izvēle. ˜

AgroPols

x

Paroles atgadināšana