Zināšanas saimniekošanai

Āfrikas cūku mēris strauji tuvojas Kurzemei, apstiprināts saslimšanas gadījums meža cūkām Slampē

Anna Joffe, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
02.08.2016

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informē, ka Tukuma novada Slampes pagastā atrastajām trim beigtajām meža cūkām saņemto laboratorisko analīžu rezultāti apstiprina Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu.

Līdz šim Tukuma novada Slampes pagastam tuvākie ĀCM apstiprinātie gadījumi meža cūkām bija Baldones novadā, apmēram 80 km attālumā.

PVD aicina medniekus pievērst pastiprinātu uzmanību notikumiem mežā un stingri ievērot medību higiēnu.

Tāpat PVD atgādina: ja tiek nomedīta vai atrasta meža cūka ĀCM karantīnas teritorijā, medniekam vai meža cūkas atradējam obligāti jāsazinās ar PVD teritoriālo pārvaldi, kur tas konstatēts, vai veterinārārstu, kurš ņem laboratoriskos paraugus izmeklēšanai.

Izvērtējot situāciju, pēc konstatētā ĀCM gadījuma Tukuma novadā, var secināt, ka slimība meža cūku populācijā vasaras periodā, kad ir augstākais slimības izplatīšanās risks, var negaidīti parādīties arī līdz šim no ĀCM brīvajās teritorijās.

Informāciju par ierobežojumiem konkrētai teritorijai var uzzināt PVD mājaslapā www.pvd.gov.lv, interaktīvajā kartē "Cūku (t.sk. nomedīto meža cūku) un to produkcijas pārvietošanas ierobežojumi ĀCM skartajās teritorijās".

Līdz 29. jūlijam ĀCM konstatēts 667 mežacūkām 58 novadu 182 pagastos un 2 pilsētu teritorijās, kā arī vienā mājas cūku novietnē, kur bija 50 mājas cūkas.

PVD atkārtoti aicina visus dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā piemājas saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, lai tādejādi pasargātu savus dzīvniekus no saslimšanas un maksimāli samazinātu infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana