Zināšanas saimniekošanai

Latvijas Veterinārārstu biedrība aicina kaķu saimniekus neienest mājās "Stekeez" rotaļlietas

Māra Viduža, Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB)
18.08.2016

Latvijas Veterinārārstu biedrība lūdz kaķu saimniekus neienest mājās lielveikalu akcijās iegūstamās Stekeez rotaļlietas, jo tās apdraud kaķu dzīvību. Kopš šī mazā gumijas rotaļlietiņa ir ieguvusi popularitāti Latvijā, palielinājies operēto kaķu skaits zarnu nosprostošanās dēļ. Veterinārārsti novēro, ka operējamo kaķu skaits cikliski sakrīt ar veikalu akcijām, informē biedrība.

Stekeez rotaļlietas ir no gumijas, ar nelielas ķepiņām vai citiem izciļņiem un ar piesūcekni. Konsistence un mazais izmērs padara to kaķim pievilcīgu kožļāšanai, savukārt ķepas un piesūceknis nodrošina tās iesprūšanu kunģī, vai, visbiežāk, tievajās zarnās. Piesūceknis parasti paliek neskarts un darbojas kā vantūzis, kurš rotaļlietu burtiski pielīmē pie gremošanas trakta gļotādas ( tāpat kā bērni to mājās piestiprina pie dažādām virsmām), bīstamo situāciju skaidro LVB Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītājas vietniece Lita Konopore.

Ja kaķa īpašnieki vēršas pēc palīdzības savlaicīgi, operācijas laikā izdodas izoperēt tikai pašu mantiņu, novēlotos gadījumos operācijas laikā ir jāizgriež arī atmirusī zarnas daļa, bet ļoti ielaistos gadījumos dzīvību glābt neizdodas. Pēc operācijas vajadzīgas īpašas rūpes, lai koptu brūces un nodrošinātu dzīvniekam šķīduma terapiju, kā arī īpašu ēdināšanas režīmu. Vienā Stekeez apēšanas gadījumā kaķim tika novērots līdz tam klīnikas praksē nepieredzēti augsts fosfora līmenis asinīs, kas liek domāt, ka kaķa veselībai bīstama ir ne tikai rotaļlietas forma, bet arī tās ķīmiskais sastāvs.

Viena no raksturīgākajām pazīmēm svešķermeņa norīšanas gadījumā, ir vemšana.

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB)

x

Paroles atgadināšana