Zināšanas saimniekošanai

Augu karantīnas slimību izplatības riski

Dace Ūdre, Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)
19.09.2016

Lai izvairītos no bīstamām augu slimībām, Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) aicina pircējus rudens sezonā iegādājoties augļkokus un dekoratīvos stādus, pārliecināties par to izcelsmi, pievērst uzmanību augu pases esamībai un tur norādītai informācijai, iegādāties augus no zināmām stādaudzētavām.

Kopš 2016.gada 1.janvāra VAAD inspektori, veicot pārbaudes stādu tirdzniecības vietās lielveikalos un dārzkopības centros konstatējuši 122 bakteriālās iedegas (Erwinia amylovora) saimniekaugus ābeles, pīlādžus, cidonijas bez augu pasēm vai neatbilstošām augu pasēm. Par augu karantīnas normatīvajos aktos noteikto prasību pārkāpumu ierosinātas sešas administratīvo pārkāpumu lietas. Septembra sākumā Latvijas interneta veikalā konstatēti vairāki augu stādu tirdzniecības pārkāpumi, tajā skaitā veikals tirgoja ābeles, bumbieres un cidonijas, kuras audzētas Polijas stādaudzētavā, kura neatbilst prasībām par bakteriālās iedegas saimniekaugu ievešanu Latvijā. Nedrošo stādu tirdzniecība pārtraukta, uzsākta administratīvo pārkāpumu lieta.

Par to, ka augs ir pārbaudīts un brīvs no augu karantīnas organismiem, un tie saimniecības apkārtnē nav sastopami, liecina augu pase. Augu pase nepieciešama katram stādam, ja tie tiek tirgoti mazumtirdzniecībā: ābeles, bumbieres, pīladži, cidonijas, krūmcidonijas, vilkābeles, klintenes, korintes, ugunsērkšķi, mespils, stranvēzijas (bakteriālas iedegas saimniekaugi un augu pasē jābūt norādei ZP-b2 vai ZP-LV) un plūmes, ķiršus, aprikozes, mandeles, persikus u.c. plūmju ģints sugas (Šarkas, jeb plūmju virālo baku saimniekaugi). Ja stādi tiek tirgoti saišķos, tad tam tiek pievienota augu pase, kurā norādīts stādu daudzums.

Ja augi, kuriem vajadzīgas augu pases, audzēti citā ES valstī, tiem pievienotā augu pase būs šīs valsts valodā. Augu pase ir dokuments, ar kuru augu var brīvi pārvietot visā ES teritorijā, tā var būt dažādas formas un dažādās valodās, parasti tā pievienota auga stumbram. Augu pasi var atpazīt pēc ieraksta „EK augu pase”.

Latvijai piešķirts bakteriālās iedegas aizsargājamās zonas statuss. Tas nozīmē, ka Latvijā bakteriālo iedegu saimniekaugus atļauts ievest tikai no aizsargājamām zonām Igaunija (EE), Lietuva (LT), Somija (FI), Spānija (ESP), Francija (Korsika) (FR), Itālijas atsevišķas teritorijas (IT), Īrija (IRL), Latvija (LV), Portugāle (PT), Slovēnija (SI), Slovākija (SK), Ziemeļīrija, Menas sala un Normandijas salas (UK), vai no šajā sarakstā neminētajām valstīm, no oficiāli atzītajām stādaudzētavām, kuras izpilda īpašas prasības, lai pierādītu, ka bakteriālā iedega nav sastopama. Pircējiem būtu jāpievērš uzmanība vai auga pasē ir atzīme ”ZP- b2 vai ZP -LV” (zona protecta organismam Erwinia amylovora).

Augiem, kuriem nav obligāta augu pase, piemēram, populārākajiem ogulājiem (avenēm, zemenēm, jāņogām, upenēm, ērkšķogām, dzērvenēm, mellenēm, smiltsērkšķiem) tirdzniecības vietās augu pase vai cits VAAD izsniegtais dokuments – etiķete – var būt un var nebūt. Rododendriem, irbenēm un kamēlijām tirdzniecības vietā jābūt vienai augu pasei uz visu partiju.

VAAD pircējiem iesaka tirdzniecības vietās un gadatirgos pārliecināties par stādu izcelsmi, lūdzot pārdevēju uzrādīt dokumentus ar norādēm par stādu audzēšanas vietu. Iegādājoties stādus internetā, pārliecinieties, no kuras stādaudzētavas tiek sūtīti stādi, pieprasiet pavaddokumentos norādīt tās atrašanos vietu, bet ja tie ir bakteriālās iedegas vai Šarkas saimniekaugi, pārliecinieties par atbilstošās augu pases esamību. Tādā veidā iespējams samazināt risku iegādāties jau inficētus augus.

Plašāka informācija par augu pasēm un aizsargājamām zonām

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)

x

Paroles atgadināšana