Zināšanas saimniekošanai

Pieci iemesli, kāpēc pievērst uzmanību produktu iepakojumam

AgroPols
11.11.2016

Pārtikas produktu izvēlē arvien vairāk cilvēku pievērš uzmanību ne tikai to cenai, bet arī produktu sastāvam un izcelsmei. Mēs iegādājamies pārtikas produktus, kas ir veselīgi, taču bieži aizmirstam, ka produkta labās īpašības aizsargā tieši iepakojums. Tāpēc ir laiks domāt ne tikai par bioloģiskas un veselīgas pārtikas iegādi, bet arī to, kādā iepakojumā pārtiku pērkam. Turklāt labs iepakojums ne tikai aizsargā vērtīgās uzturvielas, bet arī var kļūt par izejmateriālu citu produktu ražošanā. Kāds tad ir labs iepakojums un kam jāpievērš uzmanība? To skaidro Tetra Pak Baltijas reģiona Vides projektu vadītāja Marija Slaidiņa.

Labs iepakojums palīdz aizsargāt pārtikas produktu, saglabājot to ilgāk svaigu dabīgā veidā. Parasti produktu bojāšanos veicina gaisa, gaismas un temperatūras izmaiņas. Vislabāk no ārējās vides ietekmes produktus pasargā tieši kartona iepakojums. Pirmkārt, tas nelaiž cauri gaismu. Otrkārt, kartona iepakojums ir hermētiski noslēgts, un tā vairāki slāņi nelaiž cauri gaisu. Savukārt produkta pildīšana notiek slēgtā un sterilā vidē, pasargājot to no dažādiem mikroorganismiem. Tieši šo iemeslu dēļ kartona iepakojums nodrošina produktiem labāku aizsardzību nekā plastmasas vai stikla iepakojums.

Tāpat noteikti esat pamanījuši, ka pārtikas produktiem kartona iepakojumā, piemēram, apelsīnu sulai, uzglabāšanas termiņš neatvērtā veidā var sasniegt pat vienu gadu. Tas iespējams, pateicoties uzņēmuma Tetra Pak izgudrotajam aseptiskajam kartona iepakojumam un tehnoloģijai, kādā produkts tiek iepildīts. Pirms produktu iepilda sterilā kartona iepakojumā, to strauji uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, lai neļautu attīstīties mikroorganismiem, vienlaikus saglabājot vērtīgās uzturvielas un vitamīnus. Process ir līdzīgs tam, kā mājas apstākļos konservējam sulu ziemai. Savukārt aseptiskais iepakojums ļauj pārtiku uzglabāt ilgāk svaigu bez vajadzības pievienot konservantus un turēt to ledusskapī.

Labs iepakojums ir dažādām vajadzībām atbilstošs. Vai zināji, ka gandrīz trešdaļa ēdiena, ko atnesam mājās, tiek izmesta ārā? Samazinot šo daudzumu kaut nedaudz, ir iespēja ne tikai ietaupīt naudu, bet arī izsīkstošos dabas resursus un mazināt nelabvēlīgas klimata pārmaiņas. Vienkāršākais veids, kā to paveikt - izvēloties ērtu un dažādām vajadzībām atbilstošu iepakojumu. Mazāks tilpums ir parocīgs līdzņemšanai, savukārt lielāks - piemērots ģimenei vai svētkiem ar draugiem. Ja pārtikas produktus iegādājies tikai sev, iespējams, Tev vispiemērotākais ir mazais iepakojums.

Labs iepakojums ir ērts pārnēsāšanai un uzglabāšanai. Piemēram, ja paku nevar aizvērt pēc atvēršanas, ir lielāks risks, ka ēdiens vai dzēriens bojāsies un tiks izmests pilnībā neizlietots. Tāpēc pēdējos gados aizvien populārāki kļūst dzērienu kartona iepakojumi ar skrūvējamu vāciņu. Tie garantē ērtu produkta lietošanu un ir videi draudzīgi, jo arī vāciņus var atkārtoti pārstrādāt. Turklāt jaunākie tehnoloģiskie risinājumi ļauj vāciņus ražot no cukurniedrēm, nevis naftas.

Labs iepakojums ir videi draudzīgs iepakojums. Videi visdraudzīgākais ir kartona iepakojums, jo tas ir iegūts no atjaunojamiem resursiem, ko iegūst no dabas resursa - koksnes. Šis resurss dabā tiek atjaunots, pretēji stiklam vai plastmasai, kas tiek ražoti no izsīkstošiem resursiem. Turklāt stikls un plastmasa atstāj daudz lielāku kopējo ietekmi uz vidi. Savukārt, ja uz dzērienu kartona iepakojuma redzi FSC® (Forest Stewardship Council) sertifikāta zīmi, tad zini - ar savu izvēli atbalsti mežu saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Labs iepakojums ir pārstrādājams. Pārstrādājot dzērienu kartona iepakojumu, no jauna var saražot, piemēram, salvetes vai kartona kastes. Tāpēc šķiro dzērienu kartona iepakojumus! Noskrūvē vāciņu, ja tāds ir, izskalo no iepakojuma pārtikas produktu atlikumus, atloki iepakojuma stūrus un saplacini to. Sašķirotos dzērienu kartona iepakojumus izmet kartonam paredzētajos konteineros. Iegādājoties produktus, domā arī par rītdienu!

Informāciju sagatavoja Marija Slaidiņa, "Tetra Pak" Baltijas reģiona Vides projektu vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana