Zināšanas saimniekošanai

Tuvojoties svētkiem, PVD atgādina - pārtikas produktus iegādājies, uzglabā un gatavo droši!

Ilze Meistere, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
21.12.2016

Iepērcies droši

1. Iepērcies tikai legālās tirdzniecības vietās;

2. "Ratiņtirgotājiem" un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;

3. Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;

4. Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tik daudz, cik vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;

5. Ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģijas, pārliecinies, vai produkts nesatur alergēnus;

6. Pārbaudi, vai produkta iepakojums nav bojāts;

7. Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam neraksturīga smarža;

8. Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu.

Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402.

Uzglabā droši

9. Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;

10. Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram - gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;

11. Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;

12. Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;

13. Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.

Gatavo un ēd droši

14. Pirms sāc gatavot ēdienu, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;

15. Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu ledusskapī, vai tekošā aukstā ūdenī, vai mikroviļņu krāsnī;

16. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, atkārtoti nesasaldē, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;

17. Gatavos produktus un jēlproduktus apstrādā atsevišķi - nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus - dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;

18. Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī atdzesē pēc iespējas ātri un novieto aukstumā;

19. Izvairies no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dari, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;

20. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā; salātus - rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi - ja neapēd visu tajā pašā dienā, atstāj aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana